Необходимостта от въвеждане на заместващи мощности на природен газ ще анализира енергийното министерство

Енергетика / България
3E news
735
article picture alt description

През периода от 2021 г. до 2025 г. ще се анализира необходимостта от въвеждането в експлоатация на заместващи мощности на природен газ, възможностите за това и необходимите мерки за стимулиране на такива инвестиции, като се отчетат обстоятелствата и перспективите за работа на топлоелектрическите централи, използващи въглища. Това е записано в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., разработена от Министерството на енергетиката и публикувана за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

Това е една от мерките за осигуряване на адекватност и устойчивост на електроенергийната система /ЕЕС/. За целта трябва да се вземе предвид и напредъкът по изграждането на нови 2000 MW ядрени мощности.

Според експертите, изготвили документа, заместващите мощности на природен газ може да се окажат от изключително значение не само за покриване на максималните товари в системата, а и за осигуряването на базовото потребление.

Въвеждането в експлоатация на мощности за производството на електрическа енергия от природен газ, използващи газови турбини с висока маневреност, осигурява допълнителни възможности за балансиране на ЕЕС. Тези възможности са от особено значение при нарастващ дял на мощностите от възобновяеми източници /ВИ/ и на ядрените базови мощности, е посочено в стратегията.

Друга възможност за ограничаване на рисковете за мощностен дефицит в ЕЕС е оптимизация на потреблението на електрическа енергия и на товарите в системата. Това може да се постигне чрез стимулиране на развитието в по-висока степен на децентрализирани производства на електрическа енергия от ВИ, както и от малки когенерационни инсталации на природен газ.

Оптимизацията ще е по-голяма, ако тези мерки са съчетани с използване на алтернативни на електрическата енергия енергоносители за отопление на жилищни и нежилищни сгради. Такива алтернативи са използването на природен газ, използването на ВИ за отопление и централизирано топлоснабдяване от малки районни централи, използващи тези енергийни ресурси, е записано още в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща