НАЧАЛО » българия

Нено Димов обеща високи екотакси за старите коли и нулеви за електромобилите

fb
3E news
fb
12-04-2018 09:47:00
fb

Ще променим екотаксите за новите и старите автомобили - високи за старите, по-ниски за новите и нулеви за електромобилите. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов сутрешния блок на БНТ. По отоношение на проблема с мръсния въздух и резултатите от нещата, които се правят, министър Димов обясни, че резултатитесе постигат по-бавно, както и, че проблемът е характерен и сериозен не само за България, но и за Европа.

„Резултати се постигат, но не толкова бързо, колкото би ни се искало. За първи път, поне откакто България е член на ЕС, а може би и изобщо, темата се вдига на толкова високо ниво. Това е принос на Българското председателство, което постави темата на най-високото възможно политическо ниво в сферата на околната среда“.

„Първо трябва да е ясно, че този проблем е много сериозен за ЕС, припознава се от всяка една държава. Проблем е като цяло за качеството на живот, проблем, свързан и със здравеопазването и с благосъстоянието“, заяви Нено Димов и допълни, че не може да се намери единно решение. По думите му има различни причини за замърсяването на въздуха в Европа, като даде пример с Кипър, където имат проблем със завишени нива на фини прахови частици, идващи от Сахара. „Трябва да се вземат мерки на четири нива“, призова министър Димов - европейско, национално, местно, лично.

„Забраната да влизат дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара“, коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар. „Ще прегледаме промяна на екотаксите за автомобилите - за електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена“, коментира министър Димов.

„Ще обхванем и тежки превозни средства“, каза Нено Димов и допълни, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. По думите му ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда.

 

екотакси
чистота на въздуха
климат
Околна среда
МОСВ
Нено Димов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева