Нено Димов: Има тенденция за подобряване на въздуха, но все още сме над нормите

Нено Димов
Източник: БГНЕС

Почти навсякъде в страната има тенденция за подобряване на въздуха, но все още сме над нормите за замърсяване. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде БГНЕС. Димов участва в съвместно заседание на Комисията по здравеопазването и Комисията по околната среда и водите, което обсъжда темата за състояние на атмосферния въздух в страната – мерки и тенденции.

„Това е изключително сериозен проблем, за решаването на който трябва да се включат всички власти, за да може да бъде решен. Това е приоритет на МОСВ още при встъпването ми в длъжност. Проблемът е пряко свързан с качеството на живот и здравето на хората. Много мерки трябва да се предприемат, които изкискват много време“, заяви Димов.

Той подчерта, че местните власти трябва да имат своите планове за подобряване на качеството на въздуха. „Може би част от местната власт не припознава този проблем така сериозно, както действително седи. Отпуснати са средства по ОП „Околна среда“ за подобряване на качеството на въздуха, от които общините могат да се възползват, те трябва да си дадат сметка, че този проблем е много сериозен“, подчерта екоминистърът.

Стана ясно, че през периода 2011-2016 г. има устойчива тенденция към подобряване на качеството на въздуха, но това не значи, че нормите, които сме поставили са постигнати. „Но тази тенденция е устойчива, което е добра новина. Имаме 38 станции, които мерят за замърсяването на въздуха. Само в Перник и Гълъбово има проблем със серни диоксиди, като изключим завишените норми на фините прахови частици в почти цялата страна. Почти навсякъде в страната има тенденция за подобряване на въздуха, но и тя не е достигнала нормите, които трябва да имаме според българското и европейско законодателство“, обясни Нено Димов.

Той припомни, че на 5 април 2017 г. съдът на ЕС постанови решение, че България е осъдена заради неспазване на нормите на фини прахови частици и че не са изготвени планове за качеството на въздуха. България е първата държава-членка, която е осъдена за това нарушение, но на опашката от още 15 държави, които са предстоящи. Именно заради това проблемът ще бъде издигнат като приоритет по време на председателството още в самото му начало.

Основен проблем за замърсяването на въздуха е битовото отопление и горивата, които се използват са проблема. 21 от 25-те града, които имат превишаване на нормите е заради битовото отопление. Друг сериозен проблем е старият автомобилен парк. Димов подчерта, че основната роля е на общините и те трябва да бъдат по-активни. Той е изпратил указание какво трябва да правят, за да може да бъде подобрено качеството на въздуха в тези общини.

На национално ниво в момента се изпълнява проект, който също се финансира от ОП „Околна среда“, това е национална програма за качеството на атмосферния въздух. „Очакваме тя да ни препоръча мерките, които трябва да бъдат предприети. Към края е работна група, която има за цел да бъдат подобрени горивата за битова цел и да с пускат на пазара по-добри горива“, каза още министърът на екологията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари