НАЧАЛО » българия

НЕК ще търси нов външен заем, за да се стабилизира финансово

До лятото министерство на енергетиката ще предложи вариант за изграждането на енергийна борса у нас

fb
3E news
fb
17-03-2015 08:14:00
fb

НЕК ще търси нов външен кредит, за да може да се спаси от фалита. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в интервю за в. „Сега“. Министърът обясни, че чрез бъдещия заем за компанията ще се търси свеж финансов ресурс, за да излезе тя от дълбоката криза, в която се намира. За спасяването на НЕК обаче няма да бъдат използвани средства от гласуваното вече споразумение България да вземе нови 8 млрд. евро заеми през следващите три години, поясни Петкова.

„За никого не е тайна, че дефицитът в НЕК е много голям - 3.1 милиарда лева. Това са предварителните данни, тъй като срокът за подаване на годишния финансов отчет е 31 март. Този дефицит се генерира основно от разходи за изкупуването на ток по преференциални цени от топлофикациите, заводските централи, ВЕИ и американските тецове - "AES Гълъбово" и "Контур Глобал Марица Изток-3". Тези цени са по-високи от цените, на които НЕК продава електрическата енергия на регулирания пазар“, припомни още Петкова.

По думите й другата причина са невъзстановени инвестиционни разходи. Става дума за 2.7 млрд. лв., налети в резултат на политически решения, без да е ясен икономическият ефект. Това са проектите АЕЦ "Белене" и хидровъзел "Цанков камък".
Задълженията на НЕК към 31 декември миналата година са 3.4 милиарда лева, като от тях компанията дължи на производителите 1.2 милиарда лева. Само на двата американски теца НЕК дължи 680 милиона лева, допълни Петкова.

След като Общественият доставчик не може да се разплати с американските централи, те от своя страна трупат задължения към мини „Марица Изток“ и така се образува един омагьосан кръг, каза още министърът.

За да получи нов заем НЕК обаче първо трябва да приключат реформите в сектор енергетика, които вече започнаха с промените в Закона за енергетиката. Трябва също така да приключат и преговорите с американските централи, за да се свие дупката в НЕК, заяви още Петкова. В същото време държавата ще търси гаранции, че „дружеството повече няма да генерира такъв дефицит“. Петкова добави, че вече е говорено с финансовия министър Владислав Горанов по този въпрос.

Министърът поясни още, че на този етап не се обсъжда продажбата на част от дружествата на БЕХ чрез борсата

По отношение на създаването на енергийна борса у нас в момента министерство на енергетиката обсъжда варианти за нейното изграждане като се разглежда опита на други страни, включително в Румъния. „Надявам се до лятото да имаме някаква по-конкретна концепция“, заяви още Петкова.

НЕК
външен заем
тежко финансово състояние
фалит
Теменужка Петкова
преговори с американски централи
енергийна борса
По статията работи:

Георги Велев