НЕК ще започне да плаща регулярно дълговете си към двете американски централи по погасителен план

Теменужка Петкова

След като се предоговорят условията по дългосрочните договори за изкупуване не електроенергия с "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", ще се пристъпи към изготвяне на погасителен план, по който НЕК ще се издължава регулярно. Това съобщи министърът на енергетиката Теменука Петкова пред журналисти.

 

Финансовата стабилизация на енергийния сектор ще е най-важният приоритет за правителството, каза енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисит и изрази надежда да се ускори либерализацията на пазара.

 

„Всички вие знаете, че секторът е в тежко финансово състояние. Българската енергетика няма проблеми с техническата си част и наличието на кадри, които да извършват технологичните дейности в енергетиката", каза министър Петкова. Тя обясни, че финансовата стабилизация на енергийния сектор преминава през различни мерки:

 

„В момента водим много интензивни преговори с двете американски централи, свързани с дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Надяваме се да постигнем нашата цел, а имаме и разбирането на американските ни партньори да предоговорим условията по тях. Това до голяма степен ще "развърже възела" в енергетиката. От друга страна готвим и законодателни промени. Законът на енергетиката предстои да мине на второ четене. Готвим законодателни промени, които се надявам да решат до голяма степен финансовите", заяви тя.

В отговор на въпрос откъде ще се намерят пари НЕК да се издължи на двете централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" , за да се предоговорят цените, министърът призна, че задълженията на НЕК са доста сериозни по отношение на двете американски централи, 360 млн. лв. са към едната централа, а към другата - 340 млн. лв.

Министърът призна, че НЕК няма финансови възможности да се издължи. "Към настоящият момент НЕК няма такива финансови възможности. Преговаряме с нашите партньори първо да предоговорим условията на договора, след което ще пристъпим към изготвянето на погасителен план, който ще ни даде възможност да се издължаваме регулярно, след като цените, по които НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи ще бъде редуцирана", допълни още тя.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари