НАЧАЛО » българия

НЕК ще плаща заема за "Цанков камък" до 2019 г., но ремонтът е планов, опасност за хората няма

fb
3E news
fb
15-08-2017 01:34:00
fb

Чашата на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че в момента Националната електрическа компания извършва планов ремонт на хидросъоръжението.

В същото време министър Петкова призна, че има проблем и той е свързан със спукана геомембрана.

В коментар за случващото се около хидровъзел „Цанков камък“ и сигнала до прокуратурата, министър Петкова обясни, че договорът за хидровъзела през 2003 г. е в резултат на междуправителствено споразумение между България и Австрия, което не изисква обявяване на обществени поръчки. Нарушенията започват през 2005 г., когато се подписва споразумение за допълнителни дейности и в частност за изграждането на пътя Девин – Михалково, което води до оскъпяване с 41 млн. лв. Освен това това допълнително споразумение за изграждане на пъте е извън междуправителствената документаци и по него вече се изисква обявяване на обществена поръчка. Налагането на допълнителни дейности, по думите на министър Петкова на практика оскъпява проекта. Министърът обясни, че тези нарушения са установени още докато е била шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Направената проверка от страна на АДФИ е доказала нарушения на стойност 200 млн. лв.

В същото време за осъществяване на „Цанков камък“ електрическата компания е теглила заем, който ще продължи да до 2019 г. Към момента по него са останали плащания на стойност от 50 млн. лв., стана ясно от обяснението на министър Петкова.

 

НЕК
хидровъзел "Цанков камък"
АДФИ
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева