НАЧАЛО » българия

НЕК ще купува от ВЕИ-та само енергията, за която се плаща по преференциални цени

fb
3E news
fb
29-04-2015 01:45:00
fb

 

НЕК ще изкупува енергията само в рамките на записаната, за която се плащат преференциални цени. Не цялата енергия. Това обясни пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той изрази оптимизмът си, че НЕК все пак ще спести от ВЕИ около 100 млн. лв. „Аз считам, че ще постигнем 100 млн. лв. (спестяване) от ВЕИ, каза Иванов и припомни, че „след това няма да има преференциални цени за тях“ (зелените централи). На практика това означава, че от есента преференциални цени за зелена енергий няма да има.

След промяната в Закона за енергетиката от 1 януари 2014 г.  НЕК вече не задължена да изкупува цялото количество енергия,  произведено от „зелените централи“, а само  количеството енергия до размера на определената средногодишна  продължителност на работа на централите.

КЕВР трябваше да се  произнесе по предложение на НЕК да се приемат като лимит астрономически часове. Досега обаче преференциалната цена се изчислявала по пълните ефективни часове - часовете на работа при номинална мощност на централите. 

Късно вчера регулаторът излезе със становище, че  средногодишната продължителност на работа на "зелените" централи се определя въз основа на данни за пълни ефективни часове. Това означава, че ВЕИ-централите имат право да продават енергията си по преференциални цени до достигане на определено производство, а не на астрономически часове.


Това е подходът, прилаган и досега от НЕК. Очаквам обаче, че въпреки това ще има икономия от около 100 млн. лв. за обществения доставчик, прогнозира  председателят на КЕВР. Това по думите му ще е възможно, защото още през есента част от централите ще изпълнят определеното 
количество енергия до средногодишния си лимит и след това енергията им няма да се изкупува по преференциални цени.

„НЕК предлагаха да се изчислява работа на всяка ВЕИ централа на астрономически част, тоест във всеки един момент в който централата произвежда, като те считат това за производствен час. Фактически те предложиха нов начин на изчисление на тези часове, което според нас е неправилно“, коментира Илина Стефанова от ЕВР. Тя посочи, че и комисията практически с решението си подкрепя начина по който досега са се изчислявали часовете на работа на централите и заплащането на преференциалните цени.

 

 

 

НЕК
ВЕИ
КЕВР
преференциални цени на зелената енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева