НЕК ще бъде компенсирана от Фонд сигурност на електроенергийната система заради по-високите цени на емисиите

Енергетика / България
3E news
1665
article picture alt description

Националната електрическа компания (НЕК) не иска да се увеличeние на цените на електроенергията, а само компенсация, с която да покрие разходите за въглеродните емисии, поради увеличението им от заложените в решението на КЕВР от 1 юли миналата година 22 евро на тон до 31 евро на тон към периода на изготвяне на доклада. Това стана ясно от думите на Венцислав Марков от НЕК в рамките на днешното открито заседание  на проект на решение за изменение на цените на електрическата енергия по време на ценовия период. Заседанието се проведе онлайн.

"Единствено, за което сезирахме КЕВР, е за промяната на цените на въглеродните емисии и принципа на компенсирането им чрез Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), тъй като разходите в НЕК в двете централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3", са пряко свързани с приходите, които получава Фондът от емисии", каза Марков.

Той подкрепя проекторешението на КЕВР, че промяна на цените на електрическата енергия не трябва да има заради повишението на цените за въглеродни емисии. Според него КЕВР ще актуализира цените за въглеродните емисии навременно, тъй като от началото на годината те се повишават ежедневно. Марков посочи, че цените за въглеродни емисии дори вече надвишават 40 евро за тон. В този смисъл той уточни, че е добре при приемането на решението КЕВР да го актуализира с по-високите цени за въглеродни емисии, за да не се натрупа некомпенсиран разход в НЕК, който да бъде претендиран по-късно.

Редно е да уточним, че към днешна дата цената на емисиите е 38,65 евро за тон.

НЕК ЕАД е уведомила КЕВР с писмо от 28 януари тази година, че са повишени разходите на дружеството за закупуване на електрическа енергия от ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", тъй като цените на квотите парникови газове са по-високи спрямо заложените в решението на КЕВР от 1 юли 2020 г. В посоченото решение, при формиране на разходите на НЕК ЕАД за изкупуване на електрическа енергия от тези две централи, разходите за закупуване на квоти парникови газове са остойностени по цена от 22,00 евро за тон.

В докладът на работната група, приложен към предварително публикуваният доклад се прави и анализ на ФСЕС, според който заради приходите от продажба на квоти емисии, във Фонда ще се натрупа излишък от средства около 159 млн. лв. Те ще са достатъчни, за да не се формира дефицит във ФСЕС.

Припомняме, че през миналата година бе приложена аналогичен модел. Тогава чрез ФСЕС, НЕК също получи компенсация за по-високите разходи.

Закритото заседание на КЕВР, на което ще се реши дали ще се променят цените на електрическата енергия по време на ценовия период, ще се проведе на 24 февруари, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още по темата: Не се очаква увеличение на цената на тока

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща