НАЧАЛО » българия

НЕК спечели европроект за близо 350 хил. лв.

412 работници и служители на компанията ще се възползват от европроекта „Удобство и сигурност на път до местоработата и обратно“

fb
3E news
fb
16-02-2015 12:36:00
fb

412 работници и служители от 15 Водно електрическите централи (ВЕЦ) към Националната електрическа компания (НЕК) ще могат да се възползват от безвзмездна помощ по проекта „Удобство и сигурност на път до местоработата и обратно“ на Европейския социален фонд. Това съобщи Ваня Димитрова, експерт към „Човешки ресурси“ на НЕК. Допълнително ще е включат и 40 души от ПАВЕЦ. Става въпрос за около 50 процента от персонала, работещ на ВЕЦ. Петнадесетте ВЕЦ-а, включени в изпълнението на проекта се намират в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян.

 

Стойността на проекта е 348 411,11 лева. Целта е дружеството да се възползва от грантовата схема, като по този начин ще се намали текучеството на специалисти от една страна и от друга ще се повиши адаптивността и социалния статус, каза Димитрова. Освен това по думите й този проект дава възможност за привличане на млади специалисти към слабо населени и отдалечени райони.

 

Дейността по проекта ще се изпълнява от предприятието ВЕЦ, гр. Пловдив. Договорът е със срок 15 месеца и ще приключи през октомври 2015 г., обясни юристът на дружеството Елена Маринкова. Досега таи дейност е струвала на НЕК годишно около 450 хил. лв. , така че това е съществено облекчение. Ръководител на проекта е Веселин Маневски, управител на ВЕЦ към НЕК. НЕК кандидатства за пръв път по европейски проект, но има намерение през този програмен период да се включи по-мащабно, обясни Ваня Димитрова. Досега са визирани поне 8 европейски програми, в които НЕК смята да се включи. Една от тях касае и санирането, в частност на битовите комплекси към ВЕЦ-овете, обясниха от НЕК.

 

Електрическата компания ще се включи също така и по програма на ЕБВР за финансиране на дейностите по язовир „Яденица“.

НЕК
ВЕЦ
ЕК
Европейски социален фонд
По статията работи:

Маринела Арабаджиева