НЕК публикува поредния списък с длъжниците за цена „задължение към обществото“

Националната електрическа компания публикува поредният списъкът на търговците / производители на електрическа енергия с просрочени задължения за цена „задължение към обществото“. От него става ясно, че към 22 декември 2017 г., длъжниците намаляват (според обявление от 28 декември), но продължават да са 16. Те включват и отстранените 4 дружества от енергийния пазар. В списъка седмица по-рано (15 декември) длъжниците бяха 19.

Съпоставката с предишните обявени длъжници на Обществения доставчик сочи, че от доста време те са едни и същи. Имената на компаниите вече се набиват в очите, а от тяхна страна няма обяснение за редовното им присъствие в този наричан вече от някои „списък на срама“. Мълчанието съответно е повод за различни тълкувания, което не е от полза нито за дружествата, нито за пазара. Всеизвестно е, че липсата на яснота, на прозрачност може да предизвика различни спекулации и да нанесе щети и на потребителите.

Нарастването на длъжниците започва след месец юни 2017 г., сочат още данните.

Постоянното присъствие на някои дружества поставя въпроса дали се касае за нелоялни практики и до каква степен подобна ситуация води до изкривяване на пазара. Отдавна е ясно, че по своята същност това оказва негативен ефект на финансовото състояние на обществения доставчик НЕК, но засяга и целия пазар на електроенергия.Списъкът на длъжниците, според НЕК е както следва:

 

ТОШЕЛ 92 ЕООД - отстранено от електроенергийния пазар

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД – отстранено от електроенергийния пазар

АРКАДИЯ СЪРВИС АД

ДИКС 2001 – ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД

ДЖИ ВИ АЙ ООД

ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД

ЕНЕКОД АД

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД

ЕНЕРДЖИ МАРКЕТ АД

ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД

ЕСКО СЪРВИСИС ООД

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД

ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД – отстранено от електроенергийния пазарКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари