НАЧАЛО » българия

НЕК получи 32 млн. лева от EVN за подобряване на краткосрочната си ликвидност

EVN вече двайсет месеца кредитира работата на държавните енергийни компании

fb
3E news
fb
18-03-2014 03:08:00
fb

НЕК ще получи днес от енергийната компания EVN нови 32 млн. лева за подобряване на „краткосрочната ликвидност“ на дружеството. Това обяви днес Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България. По думите му този жест на компанията е направен с цел да бъде преодоляна кризата в енергийната система на страната ни, която бе породена от решенията на ДКЕВР и некомпенсирането на крайните снабдители.

Золфелнер припомни, че EVN финансира вече двайсет месеца енергийната система за своя сметка, без да е ясно докога ще продължи това. Дружеството и в момента продължава да бъде кредитна институция на държавните компании в енергетиката.

От компанията обясниха, че от януари досега са прихванали задължения от НЕК за 104 млн. лева. Прихващането е напълно законово, съобразно нормативната уредба на България, обясни още Золфелнер. По думите му извън тезо 104 млн. лева в момента Общественият доставчик има да възстанови още 144 млн. лева разходи на EVN за платена енергия от възобновяеми енергийни източници.

Така задълженията, които ДКЕВР трябва да одобри на EVN достигат 176 млн. лева само по перото за ВЕИ. Средствата са включени в предложението за стабилизиране на енергийната система чрез повишение на цената с 7,9%. Официалното предложение ще бъде внесено в ДКЕВР в края на март.

От EVN смятат да обжалват наложената им санкциия от енергийната комисия за 1 млн. лева за неизпълнение на задълженията им. Золфелнер припомни, че всички спорове межди EVN и държавата се решават в Арбитражния съд във Вашингтон, който е към Световната банка. Отговорник за действата в тази насока е министърът на финансите.

Енергийната компания вече е изпратила 105 писма до всички институции отговарящи за енергийния сектор, но усилията им остават без резултат. Золфелнер напомни, че проблемите в сектора могат да бъдат решени само чрез диалог и заради това EVN отново апелира всички заинтересовани да седнат на масата за преговори.

EVN
задължения
НЕК
кредитор
По статията работи:

Георги Велев