НАЧАЛО » българия

НЕК натрупала 428 млн. лв. загуба за десет месеца

Финансовото състояние на държавния обществен достачик на еленергия е отчайващо, каза изпълнителният директор Петър Илиев

fb
3E news
fb
05-12-2014 03:12:00
fb

Финансовото състояние на НЕК е отчайващо, заяви изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев, цитиран от БНР. Илиев зае този пост в края на ноември, след като бившият шеф на електрокомпанията Екатерина Истаткова бе освободена. Тъй като и преди е бил част от ръководството на енергийното дружество, той познава ситуацията отвътре и на оценката му може да се вярва, коментират експерти от сектора.

От началото на годината до края на октомври държавния обществен доставчик е натрупал загуба от 428 милиона лева, която е в пъти по-голяма от загубата за същия период на 2013 година. По мнението на Илиев проблемът не е само в НЕК, а в регулацията на цените.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ е определял цена на електроенергията, продавана от НЕК, която е значително по-ниска от нейната реална себестойност, заяви Илиев. Към това се добавя и задължението на електрокомпанията да купува повече скъп ток и излизането на все повече потребители на свободния пазар

Одобрената от ДКЕВР цена, на която НЕК трябва да продава електрическата енергия на клиентите си за периода януари - юни 2014 г. е 100. 43 лева за мегаватчас.

Тази цена е формирана на базата на себестойността на еленергията, която НЕК трябва да закупи от производителите и доставчиците. Тя също се одобрява от ДКЕВР, като регулаторът е казал, че трябва да струва 93,27 лева за мегаватчас.

"За същия период себестойността на закупената енергия вече по реални данни е 132,83 лева. И от това НЕК губи 504 милиона лева", обясни Петър Илиев.

За да се излезе от тази ситуация, всички участници на електроенергийния пазар трябва да постигнат съгласие за това - как ще се развива енергетиката ни. Без този диалог ще зачертаем сектора, категоричен е изпълнителният директор на НЕК.

Според последните финансови данни за НЕК от ноември, държавното дружество продължава да затъва, като загубата му за деветмесечието достига рекордните 425 млн. лева. Загубата се е увеличила с невероятните 275,2% спрямо същия период на 2013 г. В края на юни загубата на НЕК бе в размер на 250 млн. лева.

Според отчета на дружеството, дори увеличената цена на тока от 1 юли, а след това и от 1 октомври не са достатъчни за стабилизирането му.

За последната една година електроенергията, която продава обществения доставчик бе увеличена с над 45%, но и това не е достатъчно, за да се стабилизира състоянието на компанията, която е в технически фалит. В последното си искане за увеличение на цените НЕК поиска да доставя енергия за крайните потребите по цена от 225 лв./мвтч, което ако бе прието, цената за бита щеше да се увеличи шоково със 100 лв./мвтч. От ДКЕВР в момента одобриха цена за доставка за бита и малкия бизнес от 125,32 лв./мвт.

"През деветте месеца на 2014 г. компанията продължава да провежда дейността си при неблагоприятни ценови и икономически условия, поемайки всички финансови негативи и целия търговски риск на електроенергийния пазар", обясняват в отчета си от НЕК.
Намаленото производство на ток от водноелектрическите й централи с 21,6% спрямо 2013 г. е едно от утежняващите за дружеството обстоятелства.

От компанията обаче не казват какви приходи са получили за работата на ПАВЕЦ „Чаира“. Драстично са увеличени и приходите на компанията като Доставчик от последна инстанция и Координатор на специализирана балансираща група, припомнят експерти.

Общият спад на покупка на електроенергия от дружеството е 4% за година, сочи още докладът. От НЕК обясняват, че е намаляло купуването на по-евтин ток от АЕЦ "Козлодуй" с 21,8 на сто. Така за регулирания пазар цената на електроенергията се покачва и броят на фирмите решили да излязат на свободния пазар, се е увеличил със 75 на сто в сравнение с деветмесечието на 2013 г.

Дупката в бюджета на НЕК е намалена до 620 млн. лева годишно след последното решение на ДКЕВР, обясни служебният вицепремиер Екатерина Захариева в последните дни на кабинета "Близнашки". Тя припомни тогава, че в началото на управлението на служебното правителство годишният недостиг на финансов ресурс в НЕК е бил 900 млн. лева.

По мнението на Захариева, освен регулатрните неудачи сцената на тока има и други проблеми за финансовиата криза на НЕК - а именно, че компанията е работила по много проекти с неясна ефективност. Такива са проектите за АЕЦ „Белене“ и хидровъзел „Цанков камък“ например, поясни тогава Захариева. По тези и други подобни проекти са се натрупали задължения в НЕК за 2,1 млрд. лева.

Новото правителство трябва да намери начин да попълни финансовия дефицит на НЕК, но това не бива да става само чрез цената на тока, обощи тогава Захариева - мнение, което се подкрепя и от много икономисти и енергийни експерти.

финансово състояние на НЕК
Петър Илиев
загуби на НЕК
финансов дефицит
По статията работи:

Галина Александрова