НЕК започва рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира за близо 20 млн. евро

Национална електрическа компания ЕАД подписа Договор за Рехабилитация на ПАВЕЦ „Белмекен”, ВЕЦ „Сестримо” и ВЕЦ „Момина Клисура” с  консорциум KONČAR KET – ČKD BLANSKO – RUDIS. Това става ясно от съобщение на страницата на компанията.

Общата стойност на договора е 19.9 милиона евро, от които 11.5 милиона са безвъзмездните средства от „Международен фонд Козлодуй“, останалите са собствени средства на НЕК. Търгът за избор на изпълнител е проведен в съответствие с правилата за обществени поръчки на ЕБВР, става ясно от съобщението.

Договорът е част от проект за рехабилитацията на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира и се изпълнява в рамките на Грантово споразумение (№.049А) между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) като Администратор на Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ Козлодуй (МФК/KIDSF) и Националната електрическа компания ЕАД.
В обхвата на договорът за рехабилитация на ПАВЕЦ „Белмекен”, ВЕЦ „Сестримо” и ВЕЦ „Момина Клисура” влизат проектиране, производство, доставка, монтаж, авторски надзор, настройка, изпитване и пускане в експлоатация на съоръжения и системи за трите централи.

Рехабилитацията в трите централи обхваща системите за управление и мониторинг на централите.

С изпълнението на рехабилитацията се цели повишаване на надеждността на централите, подобряване на възможностите им за участие в регулиране на напрежението на системата и повишаване на сигурността на снабдяване с електрическа енергия.

Както става ясно предстои избор на изпълнител (консултант ) за „Изготвяне на комплексен подход за оценка на съответствието на инвестиционен проект със съществените изисквания към строежите и изпълнение на строителен надзор по време не изпълнение на проекта за  ПАВЕЦ „Белмекен”, ВЕЦ „Сестримо” и ВЕЦ „Момина Клисура”  и на проекта за рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира“, става ясно още от данните.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари