НАЧАЛО » българия

На този етап няма опасност за газовите доставки

fb
3E news
fb
12-03-2014 04:00:00
fb

На този етап няма опасност за сигурността на доставките от природен газ през Украйна, това стана ясно в рамките на изслушване на ръководствата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в Комисията по енергетика към Народното събрание.

Към настоящия момент в Подземното газохранилище в Чирен (ПХГ Чирен ) има 192 млн.куб метра природен газ. От 10 март, понеделник се нагнетяват  още 10 млн.куб метра. Така в газохранилището ще има 202 млн.куб метра природен газ. Това обясни Александър Петров, началник правление „Лицензионна дейност и корпоративно управление” към „Булгаргаз” в рамките на парламентарната комисия по енергетика. Той не се нае да коментира за колко време  може да стигне това количество в случай на криза в доставките.  

Нагнетяването от 10 млн.куб метра на ден е необходимо за повишаване на готовността при нарушаване на доставките, обясни той. По официални данни това количество може да стигне за 60 дни. Експертите обаче са категорични, че тези количества са достатъчни само за 45 дни.

Възможният добив от газохранилището е за 3 млн.куб метра природен гз на ден.  

Най-негативният сценарий е за консумация от 1 млн. 280 хил. куб метра на ден.

В момента консумацията на газ в страната е около 9 млн. куб метра на ден, като в най-студените дни достига 10-14 млн.куб метра.

Заявката на клиентите на „Булгаргаз” или очакваното потребление за месец март 2014 г. е в размер на около 271 млн. куб метра, или по около 7 млн. куб метра на ден.

В момента  е прекратен периодът на добив от газохранилището и е възобновено нагнетяването, обясни  Петров. Причината за прекратяване на добива е доброто време, каза той.

В същото време с писмо до „Газпром експорт”  от „Булгаргаз” коментират създалата се ситуация с доставките през Украйна и искат от руския газов холдниг да не им бъдат налагани санкции. Припомняме, че през миналата седмица руски източници съобщиха, че предвид украинската криза България, а и други страни от региона са поискали увеличаване на доставките.

В момента няма нарушаване на доставките. Проверки се правят на всеки 2 часа, обясниха от „Булгартрансгаз”  Двете дружества  са  изготвили  два варианта за План за действие – първият е при нарушаване на доставките с 50%, а вторият – при 30%. Задено с „Овергаз” е изготвен и списък с т.нар. „защитени потребители”.

Като възможност за бърза реакция са разработени три варианта – за използване на газа от магистралните и преносни газопроводи, за транзит на газ през Гърция. В момента в магистралния газопровод например има 20 млн. куб метра, а в транзитния – над 38 млн.куб метра, обясниха от „Булгартрансгаз”. Възможността за транзит през Гърция е в обем от 2 млн.куб метра на ден.

От „Булгартрансгаз” изложиха и причините за забавяне на изграждането на газовата връзка с Румъния , за коeто 3е-news.net вече писа. От дружеството в допълнение коментираха, че в настоящия момент поради разминаването на българската и румънската газови системи не може да се получава газ от Румъния.

Изслушването е точно сега заради конфликта в Украйна и заплахите, които може да има за страната ни. Още преди седмица вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той обясни, че страната ни би имала предимно икономически загуби в случай на задълбочване на конфликта в Украйна. Единият вариант е спиране на доставките на гориво, които страната ни получава от само една тръба от Русия. Припомняме, че в случай на нужда страната ни може да получава природен газ от Гърция през сега съществуващата връзка Кулата-Сидерокастро. В същото време в хранилището в Чирен в момента има около 200 млн. кубични метра природен газ.

 

газови доставки
Украйна
Булгаргаз
Булгартрансгаз
Комисията по енергетика към Народното събрание
По статията работи:

Маринела Арабаджиева