НАЧАЛО » българия

Сагата "Дюнигейт" продължава, на дюните в Несебър започва пак да се строи

Съдът в Бургас отмени заповедта за забрана на строителството на над 120 къщи на брега

fb
3E news
fb
17-02-2014 11:13:00
fb

Върху дюните на Несебър започна отново да се строи, показа репортаж на "Нова телевизия". Така скандалът "дюнигейт" отново излезе на дневен ред, поредно застряоване на Черноморието отново е факт. Това се случи само дни след решението на Административният съд от петък, когато съдът отмени заповедта на началника на Югоизточен район на ДНСК. С нея се забраняваше изграждането на 124 къщи за 1800 души върху терен на фирмата "Сле груп". Решението на съда е окончателно и на практика няма законово основание строежът да не започне отново.

Според приетите промени в Закон за Черноморието върху дюни не може да се строи. От екоинспекцията в Бургас обаче смятат, цитирани от Би Ти Ви, че това не се отнася за влезли в сила строителни разрешителни. Промените в закона бяха приети именно заради скандалът, известен като "дюнигейт", от началото на 2012 година.

Все още продължава досъдебното производство на окръжната прокуратура в Бургас срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов.

Багерите могат да бъдат спрени с нова заповед от регионалната дирекция за строителен констол на основание, че теренът е картиран като дюни и според новия закон на него не може да се строи, коментира пред Би Ти Ви журналистът Асен Йорданов.

Скандалът с дюните между Равда и Несебър избухна в последните дни на 2012 г., когато еколози сигнализираха за строителството на терени, част от защитената зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата "Натура 2000". Появиха се и съмнения, че 29 декара държавна земя е продадена на изключително занижена цена с благословията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Първият купувач е спечелил милиони при препродажбата на терена, а по информация на в. "Атака" става дума за тъстът и тъщата на председателят на БФС Борислав Михайлов. Цената на сделката е 581 112 лева или дюните излизат по 20 лева на квадрат, посочва още изданието.
Тогава премиерът спря намеренията на частен собственик да застрои пясъчни дюни. Стана известно още, че няколко държавни органа не са се съобразили с изричната забрана за строителство върху дюни – РИОСВ Бургас и община Несебър. Една от установените причини за това нарушение беше, че дюните не фигурират в кадастъра като такива. По закона за Черноморието регионалното ведомство трябва да ги въведе в кадастъра от 2008 г., но това не е било извършено.

 

строителство
дюни
Несебър
"дюнигейт"
Закон за Черноморско крайбежие
административен съд в Бургас
РИОСВ-Бургас
По статията работи: