НАЧАЛО » българия

Народното събрание спира редовните си заседания

Депутатите ще се събират само по законодателство за извънредното положение

fb
3E news
fb
26-03-2020 10:03:13
fb

Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира само по законодателство, свързано с въведеното извънредно положение. Това е решението на председателския съвет, което в момента дебатират народните представители.

Парламентарният контрол също се преустановява и отговорите на министрите ще бъдат само в писмена форма. 

Решението за спиране на редовните заседания на Народното събрание е обсъдено на председателския съвет тази сутрин. С него отпада цялата предвидена програма за тази седмица. Мярката предизвика бурни разисквания в пленарната зала, които продължават и в момента, тъй като от БСП са отказали да го подкрепят.

Извънредната мярка се налага във връзка със спазване на препоръките на Националния оперативния щаб за социална изолация, според председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя изрази опасенията за автоматично блокиране на Народното събрание при евентуален случай на установяване на коронавирус сред депутатите и заяви необходимост от подчинаване на закона.

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза“.

Решението на председателския съвет на Народното събрание не се подкрепя единствено от парламентарната група на БСП. Социалистите го определиха като бягство от отговорност и дори като диктатура. Валери Жаблянов определи решението като абдикация и опит за управление с укази.

"Под този предлог вие искате да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази, вие искате да управлявате с пресконференции, и когато вие решавате да се саморазпуснете, когато вие решавате да абдикирате, защото това, което правите в момента, е абдикация - да делегирате собствените си правомощия, да се откажете от това, за което са ви избрали българските граждани - вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате под вашата собствена съвест".

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обърна внимание, че ситуацията след отминаване на кризата с коронавируса ще е различна и ще изисква ново законодателство. Александър Нанков определи настоящата полемика по въпроса като излишна.

Депутатите от ДПС застанаха зад решението за прекъсване на работата на парламента.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

заседания на парламента
Народно събрание
По статията работи:

3E news