НАЧАЛО » българия

Наредбата за облекчаване на бизнеса от ВЕИ да бъде съпроводена със скала за потреблението, предлагат работодателите

fb
3E news
fb
08-07-2015 03:34:00
fb

В Наредбата за намаляване на тежестта на ВЕИ върху индустрията да има скала за потреблението от бизнеса. Товапредлагат в свое становище работодателските организации,  стана ясно от обяснението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след поредната среща на представители на правителството с работодателите и синдикатите. Министърът обясни, че предстои предложението да бъде анализирано, но в същото време, позовавайки се на работодателските организации тя коментира, че предложеният вариант няма да наруши финансовите  параметри на предложените от КЕВР финансови баланси.

Предстои Наредбата да бъде изпратена за нотификация в ЕК, за да може индустрията да ползва държавната помощ по насоките на Комисията, добави Петкова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил  Велев от своя страна съобщи, че предложението на бизнеса е да има скала,  която да започва от нула - до десет гигаватчаса годишно  потребление с петдесет процента облекчение, до 20 гигаватчаса - 60 на сто, от 20 до 30 гигаватчаса - 70 на сто, и над 30 гигаватчаса - е 80 на сто.

По думите му, общата сума на облекченията няма да надвиши предварително зададените в модела.

По предложение на работодателите, подкрепено от синдикатите, днес премиерът е разпоредил да се направят поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято дейност се контролира от КЕВР, както и дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие, да разкриват информация - такава, каквато са задължени да разкриват компаниите, търгувани на борсата, заяви още Васил Велев.

 

Има възможност цената за електроенергията да не бъде увеличена или да има символично нарастване, каза той. По думите на председателя на АИКБ Общественият съвет за реформи в енергетиката ще заседава  всяка сряда.

На базата на вече постигнатите споразумения, които се  оформят като промени в съответни закони и които постъпват в КЕВР като резултати от финансови проверки, използвайки съществуващия модел и новите параметри в него, има възможност цената за  електроенергия да не бъде увеличена или да има символично  увеличение, обясни пред журналисти Велев. По думите му цената,  наречена "задължение към обществото", следва да се увеличи с  1,16 лв. до 20,09 лв., а не както е предвидено първоначално - над 40 лева.

Постигнатите  споразумения и спазването на Наредбата ще доведе и до това НЕК да не продължи да генерира загуби, обясни още той, като допълни, че разчетите ще бъдат представени на заседанието на парламентарната комисия по енергетика. 

Освен това на интернет страницата на работодателските  организации ще бъде качена информация за свързаните лица, като ще се  започне с ръководствата на тези организации. Там ще има и разчети  защо задълженията към обществото, които плаща населението в  момента, не са 50 лева, както се твърди, а са 6,37 лв., каза председателят на АИКБ.

От синдикатите изразиха притеснения, че при пренаместването на параметрите на енергийната система всички въпроси ще бъдат  решени за сметка на държавните предприятия - производители на  електроенергия, визирайки въвеждането на т. нар. такса "износ". 

С тези предприятия са свързани и мините, в които сумарно работят 30 000 души, на които според синдикатите ще се прехвърли  тежестта по регулирането на цените на електроенергията.

 

 

Наредба за облекчавене на бизнеса от ВЕИ
КЕВР
АИКБ
работодатели
синдикати
износ на ток
Васил Велев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева