НАЧАЛО » българия

НАП запорира сметките на 8000 фирми

Компаниите дължат близо 10 млн. лв. корпоративни данъци

fb
3E news
fb
22-04-2015 10:32:00
fb

Сметките на 8000 фирми ще бъдат запорирани. Причината са неплатените корпоративни данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Компаниите дължат близо 10 млн. лв.

 

От приходната агенция обясниха, че до крайната мярка ще се стигне, ако фирмите не платят дълга си до седмица или не представят обезпечение. Данъчните добавиха, че става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък.

Преди да започне принудително изпълнение обаче, от НАП осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на ведомството разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.

 

Припомняме, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.

НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).  http://econ.bg/

НАП
дългове
фирми
По статията работи:

Маринела Арабаджиева