НАЧАЛО » българия

Намаляване на регулациите поискаха от „Аурубис“ на среща с министър Лукарски

fb
3E news
fb
16-01-2015 02:30:00
fbВъпросът за намаляване на административната тежест и регулациите върху бизнеса поставиха от ръководството на водещата германска компания „Аурубис“ на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. На срещата присъствахa старши вицепрезидентът на компанията Улф Геркенс, изпълнителните директори Тим Курт и Георги Николов и експерти на фирмата.

Според представителите на компанията проблем пред инвеститорите у нас са бавните процедури по издаване на разрешителни и множеството излишни регулации.

Министър Лукарски ги увери, че правителството и в частност Министерство на икономиката работи в посока ускоряване на административните процедури и намаляване на лицензионните и регулаторни режими. От „Аурубис” посочиха, че проблем пред бизнеса представлява и нереформираната съдебна система.

Липсата на добре развита шосейна и железопътна инфраструктура също бе посочена като една от спънките пред инвеститорите. Също така те представиха статистика, според която цената на електроенергията за индустрията в страната ни е една от най-високите в региона.

От „Аурубис” изразиха благодарност за съдействието на правителството за осигуряване на газ за предприятието им в Пирдоп чрез изграждане на нова газова връзка между Пирдоп и Панагюрище.


Основната дейност на Аурубис България е преработването на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди, както и вторични продукти като сярна киселина, фаялит и шлам. В момента в компанията работят 800 служители. През последните 10 години за модернизация на производството и екологично ефективни подобрения са инвестирани над 500 млн. евро. Компанията държи 8% от износа на България и 5% от БВП. Реализирала е 4,8 млрд.евро оборот.

Аурубис
регулации
административна тежест за бизнеса
По статията работи:

Галина Александрова