НАЧАЛО » българия

Намалиха с 31% таксите за регистация на фирми

Услугите в Агенцията по вписванията поевтиняха средно с 22%, което ще спести на фирми и граждани 4,1 млн. лв. годишно

fb
3E news
fb
05-02-2014 07:16:00
fb

Като част от обещаните мерки за облекчаване на административната тежест правителството намали значително голяма част от таксите в Агенцията по вписванията. По предварителни разчети това ще спести на гражданите и фирмите 4,1 млн. лева годишно с орязване на приходите от такси с 22%, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това реши Министерски съвет на днешното си редовно заседание.

Най-много – средно с 31%, поевтиняват услугите за регистрация на нови търговци. От 160 на 110 лв. става таксата за вписване на дружество с ограничена, а за акционерните и командитните дружества с акции – вноската пада от 460 на 360 лв. Регистрирането на акционерни дружества за банкова и застрахователна дейност вече ще струва 1300 лв. - с 400 лв. По-малко.

Ако обаче документите се подадат по електронен път, таксата пада с още 50%, става ясно от съобщението. По-малки такси ще бъдат събирани и за действия и услуги по Правилника за вписванията и по Закона за регистър БУЛСТАТ.

Намаляването ще има положителен ефект върху стартирането и правенето на бизнес в България, конкурентоспособността на фирмите и навлизането на нови местни и чужди търговци на пазара, ще облекчи гражданите при снабдяване с удостоверения, преписи и справки, гласят мотивите.

Междувременно с това постановление отпада изискването за юридическите лица, за които е представен единен идентификационен код по Закона за търговския регистър, да представят и удостоверение за актуално състояние. Документите са изискуеми при продажба на земя-частна държавна собственост, на лица, които са собственици на законно построена върху нея сграда.

 

 

такси
намаление
регистрация
Агенция по вписванията
постановление на правителството
По статията работи: