НАЧАЛО » българия

Над 5000 българи се отправят на круизни пътешествия през 2014 г.

Скорост набира и новият сегмент на туристическия пазар – яхтваканциите по гръцките острови

fb
3E news
fb
19-01-2014 02:53:00
fb

Над 5000 български граждани ще се отправят тази година на круизни пътеществия по света. В това число не влизат младежите до 18 години. Очакваният ръст на пътуващите с лайнери е 24% в сравнение с миналата година, съобщи председателят на Българското круиз общество Илиян Иванов. Тази информация потвърди за 3eNews и директорът на Института за оценка и анализ в туризма Румен Драганов.


Разцвет на круизната индустрия


За последните 12 години е регистрирано трикратно увеличение на круизните пасажери в световен мащаб. През 2013 г. броят на пътувалите с туристически лайнери е надхвърлил 21,3 милиона души, като 6,4 милиона от тях са европейци, показват данни на Международната Асоциация на круиз линиите. Забележителното съотношение цена-качество, разнообразието на предлагане, забавленията и възможностите за посещение на различни държави за кратък период от време, са само част от обяснението за непрестанно разрастващия се пазарен дял на круиз ваканциите спрямо същите на суша, обобщата шефът на Б Българско круиз общество.


Бум в строителството на лайнери сваля цените


Очакванията за поредна рекордна година за дългите пътешествия с кораби се основават на по-ниските цени цени в резултат на подписаното споразумение с Иран и падащите цени на петрола през последните 6 месеца, както и на въвеждането в експлоатация на нови луксозни лайнери с хиляди каюти, екстри и др. Според дестинацията, броят места за акустиране на кораба и палубата цените на тези пътешествия варират от 500 до 2500 лв. на човек, без самолетните билети, уточни Румен Драганов.


По данни на асоциацията до 2016 г. ще бъдат отворени още 24 морски и 10 речни круизни линии, а инвестициите за това ще са в размер на 14,5 млрд. долара. Понастоящем в света оперират 63 круиз линии с 400 пасажерски кораба. От тях в Европа работят 43 линии с 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за миналата година са били 250. 
 

Пътеществията с кораби се резервират до март


От асоциацията съветват потенциалните клиенти да направят резервация до март поради ограничения капацитет на круизните ваканции. Основен източник на записвания са туристическите агенции в цял свят, включително в Европа и България. Според изследванията всеки 7-ми от 10 пасажера предпочита да използва туристически агент пред самостоятелна резервация или плащане чрез интернет като по-голяма гаранция за услугата.


Традиционно в началото на годината започна период на промоции на круиз ваканциите. Известен в целия свят като Wave Season, това е времето от началото на януари до март, когато се резервират около 50% от капацитетите на корабите за текущата година. През 2014 г. ще бъдат въведени в експлоатация шест нови пасажерски кораби, стана ясно още.


Яхтваканциите в Гърция се превръщат в хит


Съществен ръст на резервациите се наблюдава и за ваканциите с ветроходни яхти – главно по островите в Гърция, каза Иванов. Причината за нарастващия интерес към този нов туристически продукт е, че българите обичат да ползват собствените си автомобили и по този начин пестят от самолетни билети, трансфери и хотели и в болшинството от случаите достигат до яхт пристанищата без да им се налага и ферибот. По желание яхтите могат да се наемат и с капитан, ако туристите не могат да ги управляват сами. 


Сезонът на яхтите започва от края на април и завършва около средата на октомври, информира Иванов. Цената на седмична яхт ваканция заедно с капитана в съседна Гърция излиза около 400 евро - в началото и в края на сезона, а през пиковия сезон - от края на юли до края на август, стойността й надхвърлят 1000 евро.

 

 

 

Круизи
статистика
Асоциация на круиз обществото
Румен Драганов
лайнери
яхтваканции
туризъм
цени
ваканции
По статията работи: