НАЧАЛО » българия

Над 400 млн. лева собствени средства е платила държавата за спрените екологични проекти

fb
3E news
fb
17-02-2014 12:15:00
fb

Над 400 млн. лв. по европроекти за околна среда са поети от държавния бюджет от октомври 2013 г. до края на януари тази година, пише в. "Труд". Средствата са преведени на общини, структури на екоминистерството и неправителствени организации по програма “Околна среда”, тъй като разходите не се възстановяват от Европейската комисия. За този период плащанията към изпълнители на проекти са 506 млн. лв. Около 97 млн. лв. от тях са от националното съфинансиране на програмата. Така европейската част, поета от българския бюджет, е 408 млн. лв.

Плащанията за екология бяха спрени през ноември заради проблеми с обществените поръчки, дискриминационни критерии и нагласяване на търговете за конкретни играчи. Оттогава за издължаване към изпълнителите на проекти се разчита изцяло на национални средства. 

В събота пред Дарик радио екоминистърът Искра Михайлова за пореден път заяви, че се надява европарите за околна среда да бъдат размразени до края на март. Все още се прави одит на проектите, което трябва да приклюи до края на месеца, а през март да е ясно даи общините ще плащат финансови корекции или цялата държава. Важно е плащанията да бъдат пуснати максимално бързо, за да не се поставя под риск националният бюджет. Още повече, че през тази година по програмата се планират плащания за 1,5 млрд. лв.

Миналата седмица Брюксел даде 2 месеца на правителството да покаже, че е предприело мерки за решаване на проблемите с обществените поръчки и системите за контрол. В отговор Михайлова за пореден път обясни, че се прави проверка на договорите по обществени поръчки за периода 2010-2013 г. По думите  повторно се преглеждали 195 договора. След като проверката приключи, ще се преговаря с ЕК с колко да бъде намален бюджетът на програмата.

Според нея това е най-логичното решение, тъй като в контрола на обществените поръчки участват редица институции- Управляващ орган към МОСВ, Агенцията за обществнео поръчки, КЗК и други, които също са допуснали пропуски при предварителния контрол на проектите.

Околна среда
собствени средства
спрени екологични проекти
размразяване на плащанията
Искра Михайлова
предварителен контрол
По статията работи: