НАЧАЛО » българия

Над 400 малки фотоволтаични централи пред фалит ?

Собствениците на малки ВЕИ ще сезират Европейската комисия и Европейският съд

fb
3E news
fb
03-08-2015 03:49:00
fb

От един до три месеца 400 малки фотоволтаични централи в България, построени с европейско финансиране, ще фалират. Причината е, че с промените в закона за енергетиката се намалява изкупната цена на произвежданата от тях електроенергия с 87 процента.

Собствениците на малките соларни централи се събраха днес в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, за да обсъдят тежката ситуация и потърсят решение. Те се опасяват, че новите постановки в Закона за енергетиката ги обричат на фалит, на пълна загуба не само на бизнеса, но и на домовете.

Според председателя на Българската асоциация на фотоволтаиците Меглена Русенова малките централи, изградени с евросубсидии, няма да могат да покриват оперативните си разходи и ще трябва да затворят. От асоциацията ще търсят диалог с компетентните институции за защита не само на малките централи, но и на целия сектор. С намаляването на часовете, до които енергията от ВЕИ-тата се изкупува на преференциални цени, секторът щял да спре работа през октомври.

Става дума предимно за фотоволтаични централи, изградени по европейски програми, обясни председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова. В определен период фонд "Земеделие" е отпускал това финансиране, без да има съгласуваност с решенията на тогавашния ДКЕВР. По закон се е изисквало да има издавани решения, в които да се определя различна от стандартните тарифи за производителите на зелена енергия, ползвали евросубсидии. Това, обаче, не се е случвало. Така те са били присъединявани на цената, която е действала за стандартното изкупуване на енергия от възобновяеми източници. По този начин, на практика са получавали двойно финансиране.

Сега въпросът е кой е виновен. Тази ситуация се формира по време на правителството на Тройната коалиция. Както казва Петър Лазаров от името на всички потърпевши, след промяната и намалението на приходите, те няма да могат да си покрият текущите разходи дори, какво остава за кредитите. Малките фотоволтаични централи са с висока себестойност, а без европейското финансиране и преференциалната цена те няма как да работят. "Ние повярвахме на държавата, повярвахме на закона и го направихме. След три години се оказва, че трябва да фалираме", заяви той.

Миглена Русинова от своя страна разсъждава, че има неизпълнение на ангажименти от страна на държавата и на контролните органи, като в момента тежестта се прехвърля изцяло на производителите, които вече са направили инвестиции и имат кредити в банки. Трябва да се проведат разговори с тези собственици, тъй като случаите не са еднакви, смята Меглена Русинова. През различните години инвестицията е била различна, подпомагането - също, съответно и цената, на която са се присъединявали. Сложно е да се постави уеднаквена мярка върху всички, още повече, че те произвеждат малка част от зелената енергия, смята тя. Малките фотоволтаични централи осигуряват около 20 МВт, а от дефицита на НЕК, който е около 500 млн, лв.със спиране на финансирането по преференциални цени ще се спестят между 10-12 млн.лв.

Новите мерки предизвикват проблем и по отношение на намаляването на часовете за производство на електроенергия по преференциални цени. По думите на председателят на БФА фотоволтаичните централи ще стигнат този обем часове в края на септември, това се отнася за малките ВЕЦ-ове, а и за вятърните централи. Новите промени в Закона за енергетиката предвиждат след това енергията да се продава на свободен пазар, но в България той липсва, обясни Русинова, като допълни, че при това положение няма да има къде да се продава зелената енергия. Ако се приеме постановката за продажба по цени на блансираш пазар (4-6 лв./МВтч), тя ще се изкупува на цена, по-малка от една стотинка. При това положение собствениците на ВЕИ-централи ще трябва да спрат производството на зелена енергия. В противен случай рискуват много високи разходи. Това ще се случи най-вероятно през октомври, прогнозира Меглена Русинова.

Собствениците на малки ВЕИ и в частност от БФА смятат да сезират Европейската комисия, президента на България и омбудсмана за променените със задна дата в условията по договорите им. Обсъжда се и възможността собствениците на малки ВЕИ-та да потърсят справедливост и от Европейския съд в Страсбург

 

ВЕИ
фотоволтаични централи
БФА
Меглена Русинова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева