НАЧАЛО » българия

Над 4 млрд. лева сме докарали от членството си в ЕС

fb
3E news
fb
21-02-2014 02:52:00
fb

Малко над 4 млрд. лева е спечелила България от членството си в Европейския съюз. Това показва сметката, направена на база данни на Министерството на финансите и единния информационен портал, отразяващ изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС, информира в. „Стандарт“. От 2007 г., когато страната ни стана член на Общността, до края на 2013 г. сме внесли в общия бюджета на Брюксел 5,253 млрд. лв.
За същия период България е получила парични траншове от ЕС по различните оперативни програми за общо 9,353 млрд. лв. Така за седем години членство в ЕС сме получили близо 4,1 млрд. лева повече, отколкото сме дали.

Брюксел обаче досега е възстановил малко над половината средства по оперативните програми за периода 2007-2013 г., или 51,29% от сумата. През тази и следващата година страната ни ще продължи да получава плащания по проекти от стария период. Целта разбира се е да се усвоят максимално предосатвените ни средства.

Припомняме, че за момента най-голяма опасност да загубим европейско финансиране има по програмата за „Околна среда“. През годините досега страната ни е загубвала средства за подпомагане на земеделието.

Членството в Общността обаче не трябва да се разглежда единствено през призмата на платените и получените средства. Единният пазар, приливът на чуждестранни инвестиции, както и отворените граници за българските граждани пораждат редица други ефекти, които оказват влияние на родната икономика. Например от 2008 г. насам сумата на всичките чуждестранни инвестиции у нас възлиза на над 30 млрд. лева, сочат данните на БНБ.
Преди ден икономистът Лъчезар Богданов обясни в интервю за 3eNews, че ползите за страната ни от еврочленството са големи, защото приходите във фирмите се увеличават, а и бизнесът има възможност да предлага стоки и услуги на европейските пазари, където живеят 500 млн. души.

Европейски съюз
еврофинансиране
бизнес
Подкрепа
пазари
По статията работи:

Георги Велев