НАЧАЛО » българия

Над 300 са ВЕИ инсталациите, изградени с безвъзмездно финансиране от ЕС

Все още се търсят над 700 млн. лева, с които НЕК да плати на американските централи, за да влезе в сила споразумението за поевтиняване на тока

fb
3E news
fb
14-07-2015 05:50:00
fb


Проверките на Агенция Държавна финансова инспекция /АДФИ/ в енергийни предприятия, изградени със средства по фондове и програми на ЕС,и по- специално по две мерки по програмите на ДФ "Земеделие" показват сериозен проблем във връзка с определяне на преференциалната цена. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

 

„Проектите, доколкото знам, са над 300. Не знам дали навсякъде има подобни проблеми. АДФИ прави ежедневни проверки”, обясни Петкова.

 

Тя добави, че при определянето на преференциалната цена на електроенергията от тези централи не е взето предвид, че за тях е ползвана безвъзмездна европейска помощ. "При определяне на преференциалната цена е счетено, че това е инвестиция, която собственикът е направил”, коментира Петкова.

 

Промените в Закона за енергетиката са предназначени да намалят дефицита в НЕК, коментира енергийният министър. Тя уточни, че е имало изказвания "за" и "против" промените, но работа на народните представители е да прецизират текстовете преди второ четене.

 

Петкова заяви, че в ТЕЦ " AES Марица Изток 1" е финализиран процесът по одобрение на споразумението с НЕК за намаляване на цената, остава това да стане и в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". На въпрос дали са осигурени средства, които НЕК да преведе към двете централи, за да влязат в сила споразуменията от които се очаква да намалят цената на тока, който НЕК купува от тях, Петкова каза, че се работи по въпроса.

 

ВЕИ
европейско финансиране
Теменужка Петкова
дефицит на НЕК
промени в закона за енергетиката
По статията работи:

Галина Александрова