Над 21% ръст на разрешенията за прилагане на СРС през 2016 г.

"Да се твърди, че едва ли не в страната има масово подслушване, това е една апокалиптична картина, която не отговаря на действителността", коментира главният прокурор Сотир Цацаров при дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС

Източник: БГНЕС

Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са нараснали с 21,09%  през миналата година в сравнение с 2015 г. Това е посочено в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г, представен пред депутатите от председателя Бойко Рашков.

През миналата година спрямо петима граждани са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства, посочва се в документа, цитиран от БТА. Най-големите заявители на СРС са Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Най-много разрешения - 67,74 на сто от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

През 2011 г. има трайна тенденция за намаляване броя на лицата, контролирани със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, отчита се в доклада. Това според Бюроко се дължи на засиления контрол на ръководителите на органите за целесъобразно използване на специалните средства.

За миналата година бюрото е извършило 287 проверки на органи, образувани са 88 преписки за проверки на законността за използване на СРС. СРС са приложени за 685 лица, които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага след получаване на разрешението от съдия.


"Да се твърди, че едва ли не в страната има масово подслушване, това е една апокалиптична картина, която не отговаря на действителността", коментира главният прокурор Сотир Цацаров при дебатите по доклада, предаде БТА. Той обясни, че е поискал думата след председателя на Националното бюро, за да отговори на изнесени дълбоко неверни факти. По думите му 80 процента от това, което се е чуло в пленарната зала, имало политическа окраска.

Подслушване на журналисти - не, масово подслушване на политици, магистрати и журналисти - не, заяви Цацаров. Той определи като дълбоко неверни твърденията, че десет процента от използваните СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати. Според Цацаров откритото заседание не е оправдание да не се споменават имена.

Главният прокурор обясни, че най-голям брой са разрешенията за използване на СРС в спецсъда, защото той издава разрешения за организирани престъпни групи, които са минимум от трима души, а в някои случаи достигат 35. Не е вярно, че няма СРС за тероризъм, каза още той.
Цацаров коментира, че твърденията за нарушения от ДАНС и ДАТО са получили прокурорски отговор и са дълбоко спекулативни. Относно неприложените от ДАТО 8 000 способа, той обясни, че става дума не за самоволно неизпълнение на съдебен акт, а за случаи, в които това се е оказало практически невъзможно. Той даде пример с разрешение за използване на СРС за пет телефонни номера, а се оказва, че лицето вече не ползва три.

Цацаров коментира, че е нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, на която колегите от ДАНС, ДАТО, МВР мълчат, а Националното бюро се оказва единствена институция, която познава и спазва закона и се бори срещу безобразията.
По закон това бюро може да наблюдава само процедурите по разрешаване на СРС и това не е призив за ограничаване на правомощията му, каза главният прокурор. Той отбеляза, че разпореждането от съдия е задължително за всички и Бюрото няма право да ревизира със свои актове съдебни актове.

Относно упреците към него за мълчание, Сотир Цацаров каза, че няма сигнал на Бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско постановление. Един съвет към колегата, който ми пише писма - когато имате недоволство от прокурорско постановление, то се изразява не чрез повторно писмо до главния прокурор, а чрез жалба или поне сигнал до по-горната инстанция, добави той.

За обвиненията в двоен аршин към Владимира Янева и заместник-председателя на СГС със 110 нарушения, Сотир Цацаров обясни, че е образувано досъдебно производство по доклада на бившия председател на СГС Калоян Топалов и до този момент продължават усилията на наблюдаващия прокурор да се снабди с всички необходими документи, които упорито не се предоставят от СГС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари