НАЧАЛО » българия

Над 2 млн.са газовите бутилки на българския пазар

fb
3E news
fb
28-11-2015 06:58:00
fb

Пазарът на пропан-бутан в България е между 380-400 хил. тона. Около 90% от това количество се използва от индустрията и в частност от автомобилния транспорт, а други 4-5% от домакинствата, съобщи по време на семинар Георги Георгиев от компанията „Синергон“ в рамките на семинар, организиран от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Той обясни, че законодателството поставя големи изисквания към собствениците на газови бутилки. Пълненето им, дори и до 5 литра трябва да става в пълначни станции. Зареждането им в газостанции е нарушение. Самата бутилка е собственост на търговеца.

На българския пазар има в употреба над 2 млн. газови бутилки, обясни от своя страна Ангел Ангелов от Ви Газ. Годишно се бракуват хиляди, заради раздуване. Най-честата повреда е свързана с изпускане на газ от вентила. Когато газовите бутилки са пълнени на газостанции, а не в специални пълначни станции могат да бъдат опасни, потвърди думите на колегата си Ангелов. По данни на БПГА в страната годишно се регистрират над 20 случая на газови бутилки, които се взривяват и причиняват сериозни щети.

Газовите бутилки често са и физически повредени, коментира от своя страна Георгиев. За пример той посочи газови бутилки с увреден корпус, с изпускащи винтили.

Цената на една газова бутилка е между 20 и 30 евро, като около 15% от цената е за поддръжката й, уточни Ангелов. Цената на газовите бутилки зависи от своя страна от цените на стоманата и къде е произведена. Най-евтини в България са газовите бутилките, произведени в Турция, но има такива и от Испания и Португалия. Те са с по-висока цена. В България често има практика един оператор да купува и внася по 30-40 хил.газови бутилки, а след известно време те започват да се предлагат от друг оператор.БПГА
газови бутилки
пропан-бутан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева