НАЧАЛО » българия

Над 100 клиента посетиха изнесеният офис на ЕНЕРГО-ПРО в Дългопол

fb
3E news
fb
20-02-2014 07:12:00
fb

Изнесеният офис  на ЕНЕРГО-ПРО прие над 100 клиента на територията на общините Дългопол и Долни чифлик. Инициативата, част от кампанията „В услуга на клиента“, която ЕНЕРГО-ПРО стартира във връзка със Световния ден на потребителя – 15 март, продължи посещенията си по предварително обявения график. На 13 февруари специалистите на компанията приемаха клиенти в сградата на община Дългопол, а на 18 февруари – в сградата на община Долни чифлик, съобщиха от дружеството.

На въпроса какво мислят за новата инициатива на компанията, посетители в изнесения офис  споделиха:

Станка Маринова, град Дългопол: „Удобно е за нас. Дойдох да проверя защо плащам толкова много ток.  Обслужиха ме много добре – обясниха ми всичко, каквото трябва да зная. Доволна съм.“

Иван Димитров, село Камен дял: „Добре е да се ходи по райони и да не се налага да пътуваме до Варна. Партидата на къщата ми се водеше на името на баща ми. Имам нотариален акт и я прехвърлих на мое име тук, в Дългопол.“

Изнесените офиси приемаха посетители в сградите на общинските администрации със съдействието на кмета на Дългопол, г-жа Маринка Иванова, и кмета на Долни чифлик, г-н Борислав Натов. „Съдействието на кметовете на общините е изключително важно за нас. Общинските сгради са познати на всички жители и това прави нашата услуга още по- достъпна за хората. Използвам случая да благодаря на г-жа Иванова и г-н Натов за сътрудничеството, с което създадохме удобство за жителите на двете общини.“, заяви Мария Димитрова, директор Обслужване на клиенти в ЕНЕРГО-ПРО.

Екипите от специалисти Обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО ще продължат работата си в град Девня на 25 февруари от 10:00 до 15:00 часа.

Графикът за дните и мястото на обслужване се обявяват предварително на интернет страницата на компанията www.energo-pro.bg

В рамките на другата инициатива на компанията "Приемен ден на ръководството, проведена в Добрич, от компанията съобщиха, че от нея са се възползвали 7 клиента от област Добрич, които са потърсили на място решение на конкретни казуси. Инициативата е част от кампанията на ЕНЕРГО-ПРО „В услуга на клиента“, стартирала по повод Световния ден  на потребителя – 15 март.

Първият приемен ден беше обявен за 5 февруари в град Русе, а седмица по-късно, 12 февруари, беше  определен за приемен в град Силистра. Инициативата на компанията предвижда организирането на срещи с клиенти по предварително обявен график в различни градове на Североизточна България.

Идната седмица приемният ден ще се проведе в град Варна, като съгласно предварително обявения график, той ще се състои на 26 февруари, сряда, от 10.00 часа. Актуална информация за следващите градове, в които се планира да се проведе инициативата на ЕНЕРГО-ПРО, клиентите на компанията могат да открият на интернет страницата www.energo-pro.bg. Тези от тях, които желаят да се запишат, имат възможност да направят това на денонощния телефон 0700 161 61 или на e-mail: service@energo-pro.bg.

Към днешна дата интересът на варненци и жителите на областта за среща с ръководството на ЕНЕРГО-ПРО е изключително висок. На обявения в град Варна приемен ден освен Мария Димитрова ще участва управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна, г-н Стефан Абаджиев и г-н Анатолий Митев, управител на Разпределителен обслужващ център Варна, допълват от дружеството.

Енерго-Про
ток
клиенти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева