НАЧАЛО » българия

Наводненията на Балканите отнеха живота на над 30 души, Сърбия се готви за втора вълна на бедствието

fb
3E news
fb
18-05-2014 01:32:00
fb

Наводненията на Балканите отнеха вече живота на най-малко 30 души. Бедствието в Сърбия, Босна и Херцеговина, Чехия и Словакия продължава. Заради проливните дъждове, нивото на реките непрекъснато се покачва, като все повече селища остават под вода, съобщи Би Ти Ви.

Над 150 000 души в съседна Сърбия са евакуирани по въздух и вода. В бедстващия Обреновац десетки хиляди хора са във воден капан. Армията евакуира с хеликоптери първо болните, децата и бременните жени. Загиналите в големите наводнения пък в Босна и Херцеговина са вече 11.

Положението продължава да е трудно в Биелина, Североизточна Босна, където властите започнаха евакуацията на населението от четири села, и в Обреновац, в Сърбия, чиито 20 000 жители предстои да бъдат евакуирани.

Дигата около най-застрашения град в Сърбия Обреновац по-рано днес се скъса. Нивото на водата спря да се увеличава, но опасността не е отминала. Дигата бе пробита в дължина от 100 метра.

Цялата сръбска армия и полиция е на крак, за да спасява хората от бедстващите райони. Мобилизирани са хиляди доброволци от цялата страна. Руски водолази също участват в акцията по евакуирането на Обреновац. „Над 300 души спасиха екипите ни от вчера до сега, а сред тях са 50-60 деца. Водата в Обреновац започна бавно да пада, но ситуацията продължава да е критична”, коментира руският зам.- министър на Министерството на извънредните ситуации Едуард Чижиков.

Сръбският премиер Александър Вучич предупреди, че предстои втора вълна от наводнения в страната, според него Сърбия има готовност да се справи с природното бедствие. „Направихме всичко, което можахме, сега ни остана само да се молим на Бога, че дигите няма да бъдат пробити. Никой не знае какво ще се случи", каза Вучич. Той призна, че вече е започнало изкарването на първите тела в Обреновац и изрази тревогата си за това какво хората ще видят след изтеглянето на водата.

По обяд в събота в Сърбия бяха евакуирани 15 475 души, без ток са 13 общини или общо 88 615 домакинства.
В спасителните операции участват и българи. 

Четиринадесет страни от Евросъюза се мобилизираха, за да доставят материали и осигурят експерти на Босна и на Сърбия, които пострадаха от опустошителни наводнения, съобщи Европейската комисия, която координира помощта.
Хеликоптери и катери за подпомагане на евакуацията, както и медикаменти и храни са на път към Босна, уточнява Комисията в комюнике.

Ще бъде разположен екип от експерти по гражданска защита на ЕС. Механизмът за гражданска защита на ЕС прие искане за допълнителна помощ за Сараево във вид на помпи, палатки, генератори и оборудване за пречистване на вода.

Сърбия ще приеме екип от експерти на ЕС и ще получи спасителни катери и машини за изпомпване на вода.
Общо 14 от 28-те членки на ЕС отговориха на исканията за помощ, отправени от Белград и Сараево, заяви еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева. „Ще помагаме на нашите съседи, докато имат нужда”, увери тя.

Четиринадесетте страни, изразили готовност да помогнат на Босна и на Сърбия, са Германия, Австрия, Словения, Люксембург, Великобритания, Словакия, Белгия, България, Франция, Словакия, Чешката република и трите балтийски държави.

наводнения
Балкани
Сърбия
втора вълна на наводненията
помощ от ЕС
над 30 жертви
По статията работи: