НАЧАЛО » българия

Мъглата "задуши" цялата страна

Не се затваряйте вкъщи, но и не стойте дълго време навън, съветват здравните експерти

fb
3E news
fb
08-01-2014 02:42:00
fb

Мъглата концентрира вредните замърсители на въздуха и „задуши” градовете в страната. Код жълто за опасни мъгли е валиден в почти цялата страна и днес, предупреждават метеоролозите. В 17 града са измерени завишени стойности на фини прахови частици във въздуха през последните дни, показват данните от ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда (ИАОС).

В София стойностите на фини прахови частици са най-високи като в столичния квартал „Павлово” сa 7.37 над нормата. На следващо място са нивата в жк. „Хиподрума” и на „Орлов мост” са съответно 6.24 и 6.16. А в жк. „Дружба” и жк. „Надежда” и са 4.36 и 4.03. Праговите стойности, които не бива да се надхвърлят са 50.0 µg/m3.за 24 часа и 40 µg/m3 на годишна база, обясниха от ИАОС. Надхвърлянето на 100 единици вече е обезпокоително за здравето на хората, твърдят специалисти. а тези дни става дума за 4-8 пъти превишения над нормите.

При липсата на вятър и атмосферни течения тези фини прахови частици се сгъстяват и наслояват във въздуха. Концентрацията им се засилва и затова особено тежко дишаме в мъгла и рязко усещаме мръсния въздух.

Едва ли замърсяването с фини прахови частици е предизвикало мъглата като явление, подчерта Цветелина Иванова, Връзки с обществеността на ИАОС. За здравните и метеорологичните аспекти трябва да се обърнете към конкретните органи, посочи тя.

Здравен риск за населението няма

"Няма здравен риск за населението. Струпването на вредни частици, на повече газове от транспорта, прахови, серни и другин окиси е по-голямо в условията на мъгла особено, когато продължи повече от седмица", коментира за 3e-news.net д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инсоектор в Министерството на здравеопазването. Към това са особено чувствителни хора с проблеми с дихателните пътища, основно това са възрастните хора с хронични заболявания, най-вече белодробни- астма, енфизем, трахеити, бронхити или пък малките, често боледуващи деца, за които престоят навън може да бъде рисков фактор за развитие на вирусно заболяване. Така че съветът е да престояват максимално кратко навън или ако е невъзможно, да се позлват различни шалчета, които затоплят въздуха, така че да няма пряко поглъщане на особено студена мъгла от малките деца, съветва специалистът.

Не става дума да не отваряте дори прозорците, въпросът е да не стоят децата с часове навън особено в по-сутрешните и вечерни часове, когато температурите са по-ниски. Това е предпоставка, само по себе си явлението мъгла не може да доведе до заболяване, но предпоставя лигавицата на дихателни пътища към по-лесна инфекция.

Мъглата е най-често явление в котловините и по поречията на реките, най-вече в Тракийската низина и Дунавската равнина по поречията на р. Марица, на р. Дунав и на други водни басейни. Има места за разлика от София, когато в някои часове слънцето успява да пробива, където мъглата се задържа през цялото денонощие. Това рязко сваля температурите и понякога не минават нулата през целия ден.

Прогнозата на метеоролозите е в петък мъглата да се разсее в София, а в събота вече порти цялата страна ще се освободи от мъглата и замърсяванията ще се разнесат.

Мъглата се предизвиква от движението на въздушните маси, едва ли сам по себе си начина на отопление влияе на появата на мъглата, смятат учени от БАН. София е известна с мъглите си отдавна, когато не е имало индустрия дори. Дори по принцип появата им е характерна за декември, но това не се случи.

Основни замърсители с прах са печките и ТЕЦ-вете

За никого не е тайна, че основни замърсители с прах са печките и камините с дърва и въглища, на които хората масово се отопляват. Цели квартали в София се отоплят така. Отделно транспортът допълнително нагнетява обстановката с фини прахови частици, а като за капак и мръсните улици задържат мръсния прах.

Мъглата сваля праховите частици, изхвърляни във въздуха от твърдите горива, в приземния слой на атмосферта, на нивото на човешкия ръст, което влияе негативно на дихателните пътища, обясняват специалисти.

Докато няма въздушни течения мръсният въздух все повече ще се сгъстява и мъглата ще става все по-непрогледна.

България е рекордьор по замърсяване с фини прахови частици, посочи преди повече от месец изследване на екологичната органзиация „Грийнпийс”. 51% от българите са засегнати от замърсяването с прах, коментира през април 2013 г. министърът на околната среда в служебното правителство Юлиан Попов. България става по-шумна и по-прашна, посочи още той при представянето на доклада за състоянието на околната среда за 2011 г. Като основна причина за това е горенето на въглища в ТЕЦ-вете и домовете. Всъщност замърсяването от транспорта не е по-малък фактор за отделянето на фини прахови частици. Този проблем у нас е особено голям. Затова през 2014 г. трябва да видим в действие плановете на 30 общини, които трябва да вземат конкретни мерки за намаляването на фините прахови частици. България заедно с още 21 страни-членки на ЕС е в наказателна процедура заради липсата на адекватни мерки в тази посока.

Става дума за много пари

Общините трябва да вземат мерки по поддържане чистотата на пътната инфраструктура, оптимизиране на транспорта, да се заложат мерки по промяна на горивната база. Всички тези мерки са много скъпи, a пълна оценка колко ще струват инвестициите в енергоефективни начина на отопление и транспорт няма. Финансирането на общинските програми за справяне с праха ще стане най-вероятно след 2014 г. с новата мярка в програма „Околна среда” за климата и опазване на въздуха. Досега въздухът не беше приоритет за местните власти и тази тема беше постоянно неглижирана.

Ако в цената на въглищната енергетика се включи здравната и екологичната вреда, която те нанасят, те ще се окажат най-скъпото гориво. Трябва ни много задълбочен и подробен анализ, който не е силно повлиян от корпоративни или коруптивни интереси, за да можем да изработим добра дългосрочна енергийна стратегия. Във всички случаи на първо място трябва да поставим повишаване на енергийната ефективност, особено на жилищните сгради, коментира за 3e-news.net Юлиан Попов.

България има нужда от по-чиста икономика, по-висока енергийна ефективност, по-чисти автомобили, развитие на местна индустрия, по-чист въздух, рязко намаляване на вноса на горива. Това ще допринесе за намаляване на негативния ни отпечатък към климатичните промени, който е пренебрежимо малък в сравнение с другите страни- около1/4% от общите натрупани въглеродни емисии в атмосферата. Но ще ни донесе по-чист начин на живот.

мъгла
въздух
замърсяване
фини прахови частици
наказателна процедура
Околна среда
По статията работи: