НАЧАЛО » българия

Муса Палев: Само нашата държаване е абдикирала от тютюнопроизводството

Областният управител на Благоевград предупреди властта и търговците за тютюневи бунтове от понеделник, ако изкупната кампания не започне, при това на цените от миналата година

fb
3E news
fb
03-01-2014 12:22:00
fb

„Никоя друга държава в света не е абдикирала от тютюнопроизводството. Тютюнът е лицензирана стока, от която държавата печели изключително много - почти 2 млрд. лв. годишно и е нормално бюджетът да подпомага производителите. Затова стопаните в Родопите са готови за крайни протестни действия от понеделник, ако до тогава не започне изкупуването на тютюна и цените не са поне като миналогодишните.“ Това обяви областният управител на Благоевград Муса Палев пред „Фокус“.

В този регион още не е намерена алтернативна земеделска култура, която да замени доходите на населението от тютюна, обясни той и припомни, че има огромно напрежение сред хората, след като вече е 3 януари, а изкупната кампания още не е започнала. Преди няколко дни той е присъствал на срещата с тютюнопроизводителите със земеделския министър в с. Абланица. Тогава Димитър Греков лично ги е уверил, че фирмите са обещали веднага след Нова година изкупуването на суровината да стартира.

„Надяваме се това да е така, защото от 6 януари наистина ще се пристъпи към протести и към други законови мерки за постигане на целите“, заяви областният управител.

Междувременно само две от шестте фирми, сключили договори с тютюнопроизводители от Източните Родопи, са започнали да изкупуват миналогодишната реколта, предаде БНР. Кампанията е стартирала само в района на Кирково. Над 6 000 производители в област Кърджали все още очакват купувач за реколтата си. Подобно закъснение на изкупната кампания - с почти два месеца, не е имало от средата на 90-те години на миналия век.

тютюнопроизводство
протести
изкупна кампания
По статията работи: