НАЧАЛО » българия

Москва потвърди интереса си към АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
26-10-2018 03:03:00
fb

Росатом ще разгледа сериозно всички варианти за участие в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това заяви генералният директор на държавната корпорация за атомна енергия Алексей Лихачов на срещата с българския енергиен министър Теменужка Петкова. Срещата се състоя в рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Двамата обсъдиха ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи пресофисът на енергийното министерство.

Министър Петкова информира Лихачов за приетото през юни решение на Народното събрание на Република България, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“. Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри – реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество.

По думите на министър Петкова разработването на процедурата е на финален стадий. Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

„Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава“, заяви Лихачов.

Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ „Белене“ бе потвърден и от руския министър на енергетиката Александър Новак, с когото министър Петкова се срещна по-рано през деня. По нейните думи българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с „Росатом“, който е конструктор на АЕЦ „Белене“ и производител на оборудването за централата.

Двамата министри обсъдиха развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката и потвърдиха съществуващия потенциал за задълбочаването им. Министър Петкова информира своя руски колега за резултатите от проведеното 16-то заседание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Русия
България
междуправителствена комисия
Росатом
АЕЦ "Белене"
процедура
избор на стратегически инвеститор
По статията работи:

Галина Александрова