МОСВ очаква експертни становища по добива на газ в Добруджа

Предстои референдум на 17 декември, когато хората ще дадат мнение и то ще е легитимно, трябва да се прецизира всеки ход, за да не плаща държавата големи обезщетения на фирмите, които от 2003 г. имат разрешителни за проучвания в района, каза Мая Манолова

В работната среща участваха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, омбудсманът Мая Манолова и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков
Източник: МОСВ

По добива на газ в Добруджа Министерството на околната среда и водите очаква експертни становища от всички други отговорни ведомства. Това съобщи днес на срещата с Инициативния комитет против добива на газ в Генерал Тошево зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

„По методите за проучване и добив трябва да се произнесе Министерството на енергетиката, Басейновите дирекции в Плевен и Варна имат компетенции по въпроса нарушава ли се дисбалансът на всички подпочвени води. От РЗИ и ВиК в Добрич се очакват анализи за влиянието върху човешкото здраве и качеството на питейните води, а без подробна хидрогеоложка експертиза РИОСВ – Варна няма да излезе с окончателно решение по доклада за оценката за въздействие върху околната среда“, заяви Живков.

Приоритет на МОСВ са здравето на хората и чистата околна среда, категоричен бе зам.-министърът, който участва в срещана на националния омбудсман Мая Манолова с добруджанци. Тя се проведе днес в периода, през който трябва да бъдат обобщени резултатите от обществените обсъждания в деветте населени места на община Генерал Тошево. В работната среща по предизвикалото широк обществен отзвук инвестиционно намерение се включиха и експерти от РИОСВ във Варна.

„Настоявам да бъдат взети допълнителни становища от всички отговорни институции, включително тези, които са свързани с Министерство на енергетиката. Това заяви в добруджанския град по време на среща с граждани, местна власт и специалисти омбудсманът Мая Манолова, предаде агенция Фокус.

"Трябва да стане ясно какви способи биха могли да бъдат приложени при добива на това голямо находище и до каква степен е под заплаха подземната вода на Добруджа. Министерство на здравеопазването и всички други институции трябва да дадат своите становища, защото в случай, че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, той би следвало да бъде достатъчно аргументиран, за да няма основания след това да бъде съдена държавата“, заяви омбудсманът. По думите ѝ желанието е да бъдат чути всички страни и позиции и всяка една да поеме своите ангажименти какво ще направи в дадената ситуация.

„Това, което аз мисля, че може да направи моята институция, тази на омбудсмана, е първо да настояваме властите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума“, подчерта общественият защитник. Предстои такъв референдум на 17 декември, когато хората ще дадат своето мнение и то ще е легитимно, подчерта Мая Манолова.

Според нея трябва добре да бъде прецизиран всеки ход, за да не плаща държавата големи по размер обезщетения на фирмите, които от 2003 година имат разрешителни за проучвания в района: „Ние като граждани на Република България сме длъжни да пазим и нейните интереси и интересите на гражданите“. Според омбудсмана в случая са необходими спешни мерки, които да бъдат предприети от Народното събрание. Необходимо е да бъде направена промяна в Закона за опазване на земеделските земи и това да гарантира, че плодородни земеделски земи в страна няма да бъдат обект на проучвания за находища на различни по вид подземни богатства. „Това да е написано в закон, не чрез мораториум, не чрез декларации, а да е правило, което да се спазва от всички от тук и занапред. И аз съм готова да направя съответно законодателно предложение до българския парламент с настояване в спешен порядък да бъде обсъдено и прието от парламента“, заяви Мая Манолова.

Тя добави, че ще напише препоръка до останалите институции, за да изразят категорично становище. Целта е директорът на РИОСВ да има всички мотиви да издаде един обоснован административен акт, а надеждите на всички по думите на омбудсмана са той да бъде отказ за извършване на добивни дейности в този район. Мая Манолова добави, че е необходимо да бъдат направени промени и в Наредбата за обществените обсъждания, защото независимо, че гражданите са заявили „не“, това няма особено значение, „ако институциите си настояват на тяхното“.

Според обществения защитник трябва да има един по-дълъг срок на допитване и реално вслушване в това, което хората казват при обществените обсъждания. Освен това Мая Манолова ще настоява да не бъдат приети разглежданите в момента на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс, тъй като там е предвидено увеличаване на съдебните такси. Ако това бъде прието, в конкретния случай на обществено обсъждане би следвало да бъде заплатена такса от 4 500 лв. при евентуално обжалване на крайния акт. Това е в контекста на предвиденото увеличаване на съдебните такси. В случаите на издавани административни актове те ще се изчисляват върху материалния интерес. „Идеята изобщо на съдебния административен контрол е да дава възможност гражданите да защитават правата си и да се постановяват законосъобразни актове“, заяви Мая Манолова. Тя подчерта, че в повечето европейски държави обжалването на актове, които се отнасят до околната среда, е безплатно.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари