НАЧАЛО » българия

МОСВ отложи разглеждане на проект за 30 млн. евро на АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
27-01-2014 07:55:00
fb

Висшия експертен и екологичен съвет към екоминистерството отложи приемането на оценката за степента на въздействие на проект на АЕЦ „Козлодуй“. Става въпрос за проектът на централата за изграждане на съоръжение за съхранение на радиоактивни отпадъци с голям коефициент за намаляване на обема. Причината за отлагането на одобряването на доклада е искане от страна на румънското екоминистерство.
Съоръжението на АЕЦ-а има за цел да ограничи количеството ниско и средно радиоактивни отпадъци. За целта ще се използва плазмено изгаряне на отпадъците, съхранявани на определени места на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Технологията се очаква да спомогне за значителното намаляване на ниско и средно радиоактивните отпадъци на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ докато бъде изградено постоянно хранилище за тези отпадъци.
Припомняме, че ВАС спря строителството на Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци след обжалване на процедурата по ОВОС. Така изграждането на хранилището по всяка вероятност ще се забави с поне година.

Технологията бе тествана успешно миналата година в лаборатория във Франция по поръчка на испанската "Ибердрола" и белгийската "Белгопроцес", които ще изграждат инсталацията в АЕЦ "Козлодуй". Проектът се финансира от Международния фонд "Козлодуй" и ще струва около 30 милиона евро. Технологията за обработка чрез плазмено горене на радиоактивните отпадъци е иновативна както за България, така и за Европа. В съоръжението с плазмена горелка отпадъците ще се нагряват до 1300 градуса по Целзий, ще се втечняват, остъкляват, а след тяхното изстиване ще се превръщат в стъклени матрици, които са трудни за разрушаване, допълни той. Първоначалният обем на материалите след обработка се намалява до 80 пъти, което намалява разходите за тяхното складиране и съхранение

Инсталацията ще бъде изградена в района на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", където вече се генерират радиоактивни отпадъци. Проектът се изпълнява от атомната централа, но в бъдеще ще се управлява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Всички дейности по проекта се наблюдават и съгласуват с Агенцията за ядрено регулиране. Новото съоръжение трябва да влезе в действие до две години.

АЕЦ Козлодуй
плазмено изгаряне
радиоактивни отпадъци
МОСВ
По статията работи:

Георги Велев