72,4% от българите биха се включили в споделено пътуване

МОСВ даде старт на „Европейската седмица на мобилността 2017“

Европейската седмица на мобилността бе открита от Юлиян Добрев, Атанаска Николова, Огнян Златев и Ася Моллова
Източник: МОСВ

Основното предимство на споделеното пътуване за българите е „пестенето на средства“ /87,1%/, а основното предубеждение - „опасения за безопасност”/23,1%/. Това показват основните резултати от национално изследване „Нагласи към интелигентното и споделено придвижване”. Проучването обхваща хора на възраст между 18 и 65 години, при проведени 800 ефективни интервюта в градове с население над 25 000 души.

Сред другите основни предимства на споделеното пътуване, които са посочили хората, са:

1. намаляване на броя на автомобилите – 56,9%;
2. намаляване на задръстванията – 53,4%;
3. намаляване на вредните емисии – 53,1%.

Сред основни предубеждения към споделеното пътуване, освен опасения за безопасност са:

1. превоз с непознати – 14%;
2. не харесват идеята – 10,4%;
3. зависимост от други хора – 10,4%.

51% от респодентите съобщават, че имат опит със споделено предвижване, 49% от гражданите нямат опит с подобни практики.

Склонността към споделено пътуване при българина е доста висока – 72,4% казват, че по-скоро или със сигурност биха се включили в споделено пътуване.

МОСВ даде днес началото на „Европейската седмица на мобилността 2017 г.“, която традиционно се провежда в периода 16-22 септември. Тази година темата на кампанията на Европейската комисия е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а мотото - „Заедно стигаме по-далеч“, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пресконференция в МОСВ. В обявяването на инициативите в България участваха още ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев, мениджърът на информационната кампания и представител на агенция „Интеримидж“ Ася Моллова, както и Юлиян Добрев от социологическа агенция BluePoint, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

„Идеята е всеки от нас да промени нещо в своя начин на живот - още днес. Например да покани съсед заедно да ползват автомобил до работа, или да се придвижи с велосипед, или дори само да повърви пеш. Всяка малка промяна допринася за подобряване качеството на живот, за по-чист въздух и по-добро здраве“, напомни зам.-министърът. Според данните за състоянието на атмосферния въздух за 2016 г., цитирани от Николова, на 22 септември – европейския ден без автомобили, в центъра на София концентрацията на фини прахови частици е била почти 3 пъти по-ниска в сравнение с 21 септември.

До момента са регистрирани 25 български общини, ще се включат над 2000 общини от 44 държави не само от Европа, но и в света. В българските градове са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт, велопоходи, както и възможност за наемане на велосипеди. „Надяваме се тази година български град да влезе сред първите десет с най-интересни идеи за споделено пътуване“, каза Николова. Тя напомни и че освен национален ангажимент, чистотата на атмосферния въздух е приоритет в рамките на Председателството на България на ЕС в сектор околна среда.

В тази връзка Огнян Златев добави, че ЕК има две амбициозни цели – до 2050 г. да се премахнат превозните средства от целия градски транспорт в ЕС с конвенционално гориво, а до 2030 г. - да се премине към логистика без вредни емисии в големите градове. На пресконференцията Ася Моллова и Юлиян Добрев представиха социологическо  проучване за нагласите към споделеното придвижване. Според резултатите 72,4% от българите биха ползвали споделено пътуване, а 51 на сто вече имат такъв опит.

Презентация: НАГЛАСИ КЪМ ИНТЕЛИГЕНТНОТО И СПОДЕЛЕНО ПРИДВИЖВАНЕ

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари