НАЧАЛО » българия

Мораториум върху новите цени на енергията за бизнеса, поиска БСК

От камарата заявиха, че с решението си ДКЕВР е намалила сериозно конкурентоспособността на българските предприятия

fb
3E news
fb
08-07-2014 02:42:00
fb

Мораториум върху решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, довели до промяна в цените на енергията на свободния пазар. Това предложи днес Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара, цитиран от Дарик. Той припомни проучване на Българската федерация на големите индустриални и енергийни потребители, което показва, че България е на второ място по скъп ток за големите промишлени предприятия.

„Най-големите пострадали от последното решение на ДКЕВР за цените от 1 юли са големите потребители на електроенергия. Цената за тях скача, а това влияе върху тяхната конкурентоспособност. Това са металургически предприятия, химически, рудодобив и т.н., тези, които определят структурата на икономиката и създават работни места. И се изправяме пред парадокса те да ползват на свободния пазар цена, която е по-висока от тази, която съседните страни, компаниите, техни конкуренти там, купуват от България. Т.е. изнасяме на по-ниска цена електроенергия, а нашите фирми тук ползват на по-висока цена”, коментира Камен Колев.

„Неслучайно Федерацията на големите енергийни потребители са направили една класация, в която България е на второ място по скъп ток за големите промишлени предприятия. Ние винаги казваме, че токът е евтин, но той е евтин за регулирания пазар - за домакинствата и от части за индустрията, която е на регулирания пазар, там има едно прехвърляне на тежестта от домакинства към индустрията”, заяви още той.

„По-големият проблем е, че ние изнасяме една суровина, вместо да я преработваме и нашата индустрия да я ползва за производство на цветни метали, руди и т.н. химически производства и от там възвращаемостта да е по-висока. Необходим е мораториум върху тези решения на ДКЕВР при формиране на цените за свободния пазар, така че нашите производители да могат при същите условия да ползват този ток, явявайки се на тези търгове. Да не става за сметка на по-евтин износ, от което да страдат нашите производители и износители всъщност”, заяви Колев. Припомняме, че по данни на БФИЕК средно с 2 лв./мвтч се е повишила цената на енергията на свободния пазар от 1 юли.

БСК
мораториум
решения на ДКЕВР
цена на електроенегията на свободния пазар
Камен Колев
БФИЕК
По статията работи:

Георги Велев