НАЧАЛО » българия

Може ли да отпадне спорният тунел под “Цар Освободител”?

Концепциите за нова визия на София може да бъдат значително променини, стана ясно по време на обществено обсъждане

fb
3E news
fb
05-02-2014 04:28:00
fb

Архитеткт Владислав Николов, автор на един от най-спорните проекти сред победителите в конкурса за нова визия на центъра на София, заяви, че е склонен да се откаже от идеята за тунел под бул. “Цар Освободител”. Това стана ясно от думите му по време на провелото се днес обществено обсъждане на резултатите от конкурса.

Николов поясни, че е доразработил още два варианта. Първият е с къс тунел само под градината, вторият предполага по-дълъг, стигащ до ул. “Г. С. Раковски”, а третият изобщо не предполага такова съоръжение. По негови думи изборът какво ще се случи с пространството е на Столична община и гражданите.

Възможността за такива драстични промени в представените проектни предложения породи коментари около заданието на конкурса. Според мнозина то е неправилно изготвено и поставя в центъра не проектът, а екипът. Създават се условия за многократно изменение на първоначалната идея и в един момент тя ще изгуби смисъла, с който е спечелено финансирането, коментира архитект Петър Торньов.

Резутлатите от конкурса предизвикаха широка дискусия не само затова дали са излъчени най-добрите проекти, но и дали всъщност състезанието не е било опорочено. Под въпрос бе поставен експертния потенциал на журито, в което влязоха представители на гилдията, хора от общинските комисии и представител на местната администрация. Нормално е да има хора от Столичния общински съвет, защото те са хората, които вземат решенията за града, коментира главният архитект Петър Диков.

Какво следва?

Провелото се обществено обсъждане е последният етап от процедурата по възлагането на конкурса за идейни проекти за центъра на София, с което свършва и работата на журито. То е избрало победителите и е дало своите препоръки към екипите как да доразработят концепциите си, така че да са максимално пригодни към средата.

Вече стана ясно, че четирите визии ще търпят промяна, като идеята е те да се развият до компромисен за всички вариант. От общинската администрация увериха, че няма да действат отзад напред и първо ще бъде изготвено конкретното задание за проектите, а след това ще се подписват договорите с изпълнителите. Ще бъде взето и мнението на гражданите, които ще бъдат запознати с концепциите на предстоящи обществени обсъждания.

Междувремнно стана ясно, че несъгласни с резултатите от конкурса участници ще обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията. На пресконференция миналата седмица архитект Тодор Булев официално обяви, че ще направи това.

 

архитектура и градоустройство
нова визия център
София
конкурс
обществено обсъждане
По статията работи: