НАЧАЛО » българия

Може да въведат задължителни културни турове за туристите

fb
3E news
fb
13-01-2014 07:41:00
fb

Промяна в Закона за туризма ще задължава туроператорите да предлагат поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство към пакетите за морски и зимни ваканции. Идеята е на депутата от БСП Татяна Буруджиева, която още тази седмица ще внесе предложението в парламента, съобщи Би Ти Ви.

Това е стъпка в посока развиването на културния туризъм у нас, смятa Буруджиева.

Много туроператорски фирми обаче са против готвените предложения. "Не може да задължим туристите да посещават музеи, културни забележителности", коментират от бранша. Това ще оскъши пакетите и ще ни направи неконкурентни, твърдят туроператори. Освен това по морските курорти туристите имат определен профил и той не се интересува от посещение на културни забележителности, твърдят експерти.

Подобна промяна не ангажира туроператорите с нищо друго, освен с това да предлагат на хората да се записват на подобни екскурзии срещу допълнително заплащане, както се прави по цял свят, коментира Буруджиева.

Да се разпространи рекламата на България сред платежоспособните туристи от Полша, Унгария, Чехия и други страни от бившия соцблок е друго предложение от Татяна Буруджева, което все още е в процес на обсъждане.

Тя коментира, че не бива да се разчита само на туроператорите, а да се рекламира в интернет и чрез билбордове.

Според нея е важно да се определят и рекламни символи на България, подобно на Айфеловата кула или пишкащото момченце в Брюксел, с които страната да се асоциира като туристическа дестинация.

 

Татяна Буруджиева
БСП
предложение
музеи
културни забележителности
задължителни
По статията работи: