Мнозинството отхвърли оставката на Делян Добрев с аргумента "и БСП са маскари"

Делян Добрев остава депутат
Източник: БГНЕС

След повече от два часа спорове и дебати парламентът не прие оставката на Делян Добрев. Във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Добрев беше принуден да се оттегли заради разкритията на схема за влияние в Хасково. Там на ръководни постове в общината се оказаха негови близки приятели и роднини.

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ не се съобразиха с мнението, изказано от лидера им Бойко Борисов, че оставката на Добрев е морален акт и той трябва да бъде уважен. Не хвана място и сутрешното изказване на премиера и лидер на ГЕРБ, в което той подчерта ясно, че по скандала с Хасково не приема аргумента на съпартийците си, че и БСП правили така.

"Ние 2009 г. дойдохме в управлението за това, че обещахме да няма хора в бордовете, да няма назначения", каза още Борисов. Той се обърна към съпартийците си с думите, че обясненията по скандала за Хасково, че и БСП са правели така, не работят в полза на ГЕРБ", ясно подчерта Бойко Борисов.

Нещо повече, той дори заяви, че ГЕРБ ще провери има ли роднински назначения в държавни институции и ще ги прекрати. "Утре-другиден ще събера Изпълнителната комисия и ако някъде има подобни назначения, ще трябва да изберат и да си отидат", заяви премиерът и лидер на ГЕРБ.

Добрев:  Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите по своята оставка. „Подавам молба да бъдат прекратени пълномощията ми като народен представител“, каза Добрев и поясни, че го прави заради клеветите по негов адрес от неговите опоненти в последните 10 дни. Той ги определи като "типични ченгеджийски похвати".

„Водел съм се от собственото разбиране къде съм най-полезен за обществото. Поглеждайки назад, за тези 10 години има много неща, които съм горд, че съм свършил и мога да споделя с вас. Мои са предложенията за Закона за акциза и данъчните складове“, даде пример той. „Направихме множество промени в Закона за енергетиката, избрахме независим състав на КЕВР, създадохме нов модел за ценообразуване“, допълни Добрев. Той отчете, че са напреднали и в посока на либерализацията на енергийния пазара.

Добрев заяви, че е горд, че тези промени са гласувани със 100% подкрепа в пленарна зала. „Горд съм, че по моя инициатива се стартира проучване на дълбоко в Черно море“ ,заяви Добрев. Той отчете, че е подписал първия договор за намаляване на цената на газа.

"Получих голяма подкрепа в последните 3 дни и съм изключително благодарен на всички, които ми изпратиха смс-и, създадоха "фейсбук" групи, направиха пресконференции - това е истинската оценка за моята работа и аз се гордея с това, което съм постигнал. Благодаря на всички за тази безпрецедентна подкрепа", каза Добрев.

Той се обърна към Елена Йончева: "Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от Комунистическата партия си знаете". Добрев поясни, че ще си потърси правата в съда.

Вежди Рашидов: Забравихте ли ли Моника Станишева, която разпределяше рекламните порции в държавата

Забравихте ли Моника Станишева, която разпределяше рекламните порции в държавата, запита преди това Вежди Рашидов. „Това не е личен акт, ти си народен избраник. Бях в Хасково, хората те обичат и нямаш право да си подаваш оставка. Хасково те обича, гледай си работата. На война като на война“, призова и Рашидов Делян Добрев да се откаже от оставката си.

ДПС: Приемаме оставката като морален акт и ще я гласуваме

Йордан Цонев от ДПС посочи, че никой не отрича експертните качества на Делян Добрев, но от друга страна, пък избирателите на Движението не харесват шуробаджанащината в политиката. ПГ на ДПС приема тази оставка като морален акт и ще я гласуваме, допълни той.

Цветан Цветанов: Нека от БСП да знаят, че срещу тях могат да бъдат извадени повече неща

Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев - нека от БСП да знаят, че срещу тях могат да бъдат извадени повече неща, подчерта в изказването си от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Искам да пожелая на всеки политик, който си подаде оставката да получи такава обществена и парламентарна подкрепа. Колеги от БСП, трябва да имаме историческа памет, защото когато се учреди ГЕРБ, ГЕРБ започна от нищото, 2006-2007-2008 г. създадохте кризисни щабове, само единствено да дискредитирате тогавашния кмет Борисов. Не успяхте, но включихте компроматния си стил на поведение. Ще защитя Делян Добрев, защото минах през този път, който искате да очертаете за него. 2013 г. в предизборния период, когато бяхме за парламентарни избори, вашият тогавашен лидер внесе сигнал срещу мен", заяви Цветанов.

По думите му единственото вярно в сигнала му е било сходство в имената. „Преминах през този труден път, но няма да допусна Делян Добрев да премине през същия. Това, което вие целите, е да омаскарите един млад, почтен, знаещ и можещ човек. България се нуждае от такива депутати. Вие самите признавате, че той има такива качества. Вие влязохте в тази компроматна война“, обърна се Цветанов към БСП.

Той поясни, че в началото на 44-ия парламент е призовал да се правят политики. „Това, което в момента вие целите е да се отклоним от успехите, което прави днешното правителство“, каза Цветанов. Той попита БСП защо не искат да правят общи политики. „Защото вие нямате такава съзнателност. Г-жо Йончева, уважавам ви като журналист. Не прави чест на един журналист да влиза в тази компроматна война“, коментира още той.

Цветанов отчете, че майката на Добрев е преподавала физика на президента Румен Радев. „Уважаеми колеги, нали разбирате, че много повече са нещата, които могат да бъдат извадени за вас. Не смятам, че това е начина, по който трябва да бъде правена политика“, допълни Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ ще защити Делян Добрев и няма да допуснат да напусне парламента, защото те ще трябва да защитават каузата „България“ и министър-председателя Бойко Борисов и кабинета „Борисов“. "Аз ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев и призовавам колегите да гласуват по съвест", каза той.

Корнелия Нинова към Борисов: От днес имате сериозен проблем, не само в партията си, а в общественото доверие във вас

"Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем не само в партията си, а в общественото доверие във вас", предупреди от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, обръщайки се към премиера Бойков. Нинова поясни, че от ГЕРБ няма, спасявайки Добрев, да спасят Борисов.

„Ще бламирате Бойко Борисов и като лидер на лидер му казвам днес, ако ни слуша. Като лидер, който е получавал удари в гръб от свои - днес на вас ще ви се случи за пръв път. Вашите днес ви свалят. Не формално, но преносно ви свалят от пиедестала. От днес нататък имате сериозен проблем, не само в партията си, а в общественото доверие във вас“, каза Нинова.

Нинова коментира тезата на управляващите, че ако Делян Добрев е сега, кой е следващият. „Следователно, вие сте много такива в система и в модел и дайте да се държим здраво. Тази теза не е ли страшна за държавността в България?“, попита Нинова. Тя подчерта, че новото ръководство на БСП иска да сложи край на този модел на прехода, който са нарекли паралелна държава и ая подчерта, че тя не е мракобесие, а достойнство на политическа сила.

„Появиха се много тези в днешната дискусия. Една, от които беше, че този дебат е излишен, че сме си загубили времето и сме показали лошото лице на парламента. Аз не мисля, че този дебат е излишен, ако го бяхме провели така, както трябва“, коментира Нинова. Тя се обърна към управляващите: „Това, което наричате битовизми са едни от най-големите проблеми на хората. Кой от нас не знае, че народът ни мрази политиците от всички политически сили. Кой от нас не знае, че народът отхвърля статуквото и улицата ще роди нещо друго?“, попита още лидерът на БСП.

По думите й случаят с назначенията, калинките, бордовете са още едно доказателство за този народ, който мрази политиците си, защото си пращат роднините в бродовете да богатеят.

„Защо не коментираме този модел на управление? Защо това е проблем, защото младите, грамотни, образовани хора отиват на конкурс, не го печелят, защото този конкурс е назначен за някой роднина“, коментира Нинова. Тя поясни, че докато един член на борд, роднина, взема 5 хил. лв. заплата, една жена Илияна от Вълчи дол няма с какво да ги храни. „Защо това е проблем, защото ражда послушна администрация, на избори ходи под строй и се самовъзпроизвежда. И така 27 години Преход“, коментира Нинова. По думите й да сочиш факти, недъзи на управлението се оказва мракобесие. Тя обърна внимани, че ако имаш различно мнение от това на управляващите, ще усетиш цялата държавана машина срещу себе си. „Кой от вас не е бил по селата, където хората казват, че ги е страх да си кажат мнението, защото ще изгонят сина им от работа“, коментира Нинова.

По отношение на твърдението, че Елена Йончева е правила журналистика на мотор, Нинова попита дали някои от мъжете в залата е бил в Ирак, Афганстина и други горещи точки, където тя е била.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
5 коментари
 • 1 0
  5
  Антоанета Иванова
  Вижда се, че Модев не е следил случващото се в енергетиката. Защото иначе щеше да забележи, че основната част от това, което си приписва като заслуги Добрев, всъщност се върши през последните две години от сегашния министър на енергетиката Петкова
  Напиши отговор
 • 0 2
  4
  Радослав Модев
  Какво искате от човека - за Добрев бяха казани и написани много добри неща, които е свършил, особено в енергетиката - и за либерализацията, и за спирането на Белене и други. Не разбирам много от енергетика и не съм следил събитията, но това си е принос
  Напиши отговор
 • 0 1
  3
  критик
  Това е реалността в България... На който не му харисва - терминал 2 работи денонощно
  Напиши отговор
 • 2 0
  2
  Дени М
  Съгласен съм с коментара на Петър Петров. Абсолютно безумно ми изглежда днешното развитие на казуса Добрев. Би трябвало в ГЕРБ да са наясно, че разкритото досега е само върхът на айсберга - защото мрежата, както пише и Петър, обхваща основни държавни енергийни фирми. Освен това лидерът им Борисов даде да се разбере, че би било добре да спрат разрастването на скандала като приемат оставката. Ни най-малко не съм фен на БСП, нито на която и да е друга партия от влезлите в парламента, а и останалите извън него - всички се компрометираха достатъчно и не бих дал подкрепата си за когото и да било от сегашните политици. Но да излизаш на трибуната в парламента и да казваш в очите на народа, че не съжаляваш за далаверите, защото и БСП ги правят и могат да се намерят много разкрития и за тях... Нагло и гадно!!!
  Напиши отговор
 • 2 0
  1
  Петър Петров
  Днес партия ГЕРБ направи грешка, вместо с оставката на Делян Добрев да потушат проблема те го раздухаха. Изказванията на Куртев и Нинова уцелиха десятката. Появи се информация, че съпругата на депутата Ненков е подала оставка от Булгартрансгаз. Достойна постъпка, въпреки , че тя е най-малко виновна в скандала с Делян Добрев. За съжаление надали оставки ще подадат Председателят на УС на Булгартрансгаз и посоченият член на НС на дружеството, които са свързани с ГЕРБ Хасково, а на изпълнителният директор Гегов пък подаването на оставка въобще не би му хрумнало. Оставки надали ще подадат съучениците и близки до Делян Добрев в Български Енергиен Холдинг ЕАД и Булгаргаз ЕАД от които най-видните са Петьо Иванов и Николай Павлов и двамата изпълнителни директори. А още по-малко пък синът на депутатката Дукова, които е в СД на Булгаргаз ЕАД.
  Напиши отговор