НАЧАЛО » българия

Миньори от „Марица Изток” излязоха на жълтите павета, искат по-висока цена на въглищата

Държавата спешно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, за да не се допуска колапс в енергетиката, настоява президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов

fb
3E news
fb
24-04-2018 02:35:00
fb

Миньори от „Марица Изток” се събраха на пл. „Ал. Батенберг” в София. От там те се отправят към Министерството на енергетиката, където ще внесат своите искания, предаде БГНЕС.

„Тук сме, защото искаме увеличаване цената на въглищата и да защитим „Марица Изток”, за да продължи да съществува предприятието”, казва Иван Манев, който работи в предприятието.

Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, обясни, че предприятието осигурява около 40% от енергетиката на страната. Липсата на гарант за съществуването му обаче може да доведе до риск за сигурността на България, което не трябва да се допуска.

„В момента един тон въглища натурален е 17.50 лв. Ние искаме в момента той да стане 18.50 лв., от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за сравнение - един тон пясък, който е от реката, струва 22 лева”, обясни Топалов. Председателят категорично отрече думите на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще доведе до скок в цената на електрическата енергия. Към този момент нищо не налага това, твърди Топалов.

Той обърна сериозно внимание и на новите стандарти, по които ще трябва да работят централите от 2020 година. Според него те ще доведат до масов фалит на въгледобивните предприятия, защото няма да могат да отговорят на тях. Затова иска тези изисквания да бъдат преразгледани и съобразени със спецификите на всяка държава.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира категоричния отказ на министър  Петкова, която миналата седмица каза, че няма да изпълни исканията им. „Във всеки случай ще се опитаме да поговорим с мир. Това днес е полумир. Проблемът е много сериозен, ако влезем в него. Той се състои в това, че мини „Марица Изток” продава въглища около себестойността си, малко отгоре, малко отдолу и по този начин субсидират енергетиката по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък, ако балансите излизаха, ама те не излизат, защото в мини „Марица Изток” се работи с изключително остаряла техника, в много лоши условия на труд”, каза Манолов.

Според него държавата трябва спешно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, за да не се допуска колапс в енергетиката. Манолов добави, че проблемите на мините не трябва да се решават за сметка на топло-електрическите централи, а да се търси комплексен подход. Той заяви, че ще продължат да се противопоставят на водената политика от държавата ако не бъдат чути и не бъдат изпълнени исканията им.

Мини Марица Изток
протест
миньори
КТ "Подкрепа"
цена на въглищата
държавни субсидии
По статията работи:

Галина Александрова