Министър Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни

За Великден се отпуска държавна помощ на кланиците в България по 7 лева на обработено агне, ако изкупната цена е над 5 лева без ДДС на килограм, обяви земеделският министър

Икономика / България
3E news
557
article picture alt description

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света. И най-важното Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ, който предоставя научни консултации и съобщава за съществуващи и зараждащи се рискове, свързани с хранителната верига – бел. авт.) излезе с официално становище, че риск за пренасяне на коронавируса чрез храната няма. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли. „Всичко което се направи в повече за безопасност е по-добре, вкл. и измиване на плодовете и зеленчуците“, посъветва Танева.

Първите мерки в аграрното министерство

По нейните думи, трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Министър Танева обясни, че още преди да бъде въведено извънредното положение, в Министерството на земеделието е направена реорганизация, така че във всяка стая да работи само по един служител, а останалите около 180 работят от вкъщи.

Освен това, Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е разработила указания какви противоепидемиологични мерки трябва да се вземат от всеки вид оператор – от фермата до хранителен магазин, с цел превенция на риска от заразяване. Относно препоръката на Върховната административна прокуратура до БАБХ за засилване на контрола в търговските обекти и заведенията за обществено хранене, министър Танева обясни: „Агенцията по храните смята, че няма основание да се променя този план. Тя работи по обичайния си начин със засилен контрол. Става въпрос за програмен документ на няколко администрации, като Министерството на здравеопазването, което участва като съгласуване, в който е записано с каква честота и какъв ид трябва да се проверките, какво се проверява.“ Освен това всяка седмица на сайта на БАБХ се обявяват резултатите от проверките, вкл. и съобщения от ЕС за влошено състояние на храните.

Какво се прави със сигнали за спекула на цените

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме Комисията на защита на потребителите (КЗП)", така министър Танева отговори на въпрос какво прави ръководеното от нея ведомство срещу спекулата и разпореждането на прокуратурата за проверки в тази посока. Министърът на земеделието и храните съобщи, че преди ден е получила сигнал във връзка с цената на джинджифила, която била скочила два пъти за няколко седмици.

За нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. По думите на министър Танева, ресурсите на българските производители е достатъчен да изхрани населението с основни хранителни продукти, но по-важното е да не се допусне изкривяване на пазара, поради нарушени логистики, особено през първите десетина дни след обявяване на извънредното положение. „Смятам, че вече е дошло времето всички да си дойде в рамките на нормалните граници, но примерно наши колеги казват, че като са влизали в определени магазини брашното, при което има най-малко основание за драстично поскъпване, цената му е била значително увеличено“, обясни Десислава Танева.

Затова тя е разпоредила екипи от дирекцията в МЗХГ, която се занимава с анализи и планиране, да започне проверки в големите търговски обекти, за да има актуална информация как се движат цените на основните стоки. „След това, ако се установи необичайно или нелогично увеличение на цените, се сигнализират контролните органи“, посочи Танева.

Другият голям въпрос е

как да бъдат накарани търговските вериги да приемат повече стоки на български производители

– плодове, зеленчуци и животинска продукция. Според Танева, всички те в момента могат да задоволят потреблението в България. Единственият проблем е как тази продукция в тази криза може да стигне до единствените точки за продажби каквито са магазините за хранителни стоки.

Десислава Танева призова търговските вериги, че в условия на пандемия, каквато сме в момента, опазването на здравето, но и на поминъка на всеки един български оператор е национален приоритет. „Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от български производители, ще решим няколко въпроса, ще премахнем риска от доставките и за самата храна, която е от внос, че ще стои повече време по границите, с доставките на производителите“, подчерта министърът. На въпрос дали по този начин тя иска да задължи търговците да изкупуват само българска продукция, Танева отговори, че тази дума не й харесва, а да помогнат на български производители с транспорт, защото в този сектор повечето са дребни производители, около 98%.

Тя даде и примери с държави от Европейския съюз, като Франция и Германия, където без да има специално законодателно решение са проявили разбиране и са заделили по-големи площи в магазините къде се продава не само местна продукция, но и регионална.

Помощ за 64-те кланици за Великден

„Първият ни тест са агнетата за Великден. България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за празниците на всяка българска трапеза не само за Великден, но и за Гергьовден и за 24 май“, увери още Танева.

В заключение тя каза, че целта е да бъда провокиран интересът към българските производители в ситуация на пандемия и карантина. Преди два дни е предоставена държавна подкрепа на 64-те регистрирани кланици в България. Те ще получат по 7 лева на обработка на едно агне и доставка до крайния потребител, при условие че изкупната цена от български животновъди е по-висока от5 лева без ДДС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща