НАЧАЛО » българия

Министър Стойнев: Желаем повече китайски фирми да работят в България

fb
3E news
fb
07-06-2014 03:58:00
fb

„Наред с отличните дипломатически отношения между България и Китай, запонали преди 65 години, трябва да развием потенциала и в стокообмена между двете страни.” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с министъра на търговията на Китай Гао Хучън в град Нинбо. Двамата министри изразиха мнение, че сегашният стокообмен от 1.884 млрд. долара между България и Китай е незадоволителен.

„Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България”, каза министър Стойнев и подчерта, че всяка китайска инвестиция ще получи административна подкрепа. Той припомни, че по време на провелата се през месец април 2014 г. 15-а сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество са представени мащабни транспортни и инфраструктурни проекти в България, към които е проявен интерес от китайски фирми. „Реализацията на стратегически проекти у нас ще даде добавена стойност на икономическите отношения между Китай и Европа”, допълни Стойнев.

Министър Гао Хучън увери българския си колега, че България продължава да е стратегически партньор за Китай в Централна и Изтона Европа. Гао оцени двустранните икономически отношения между България и Китай като отлични и подчерта, че се наблюдава ръст на вноса на български стоки в азиатската страна, както и разширяване на гамата на търсените продукти. Той заяви, че китайската страна ще насърчи фирмите си да инвестират в България, както и да участват в реализацията на инфраструктурни обекти и това да е акцент в бъдещите двустранни отношения. По думите му китайските корпорации имат готовност да предоставят и финансиране.

Министър Стойнев благодари на министър Гао за предоставената безплатна изложбена площ, на която утре 20 български фирми ще представят продуцията си в Китай на Изложбата на стоки на страните от Централна и Източна Европа. По време на срещата министър Стойнев подчерта, че страната ни очаква в най-кратки срокове да се получи положително становище по стартирали 14 процедури за внос  на българска земеделска продукция в Китай. Според него тези продукти ще допринесат за разширяване кошницата от български продукти в Китай. Министър Стойнев запозна китайския си колега с предложението на България офисът на Сдружението за сътрудничество в областта на земеделието по линия на Инициативата за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай да бъде в Министерството на земеделието и храните в София.

Драгомир Стойнев
Китай
посещение
По статията работи:

Георги Велев