НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Ядрената енергетика ще ни осигури сигурност в условията на преход към нисковъглеродна икономика

fb
3E news
fb
30-01-2020 04:58:04
fb
снимка: Министерство на енергетиката

„Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да си осигурим енергийна сигурност“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с делегация от Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, водена от Нобухиро Муроя, заместник-генерален директор по управление и планиране на Агенцията, съобщи пресцентърът на енергийното ведомство..

Експертите бяха на посещение в България, за да се запознаят с изпълнението на националната политика в областта на безопасното използване на ядрената енергия и държавното регулиране и контрол на тази дейност. Визитата се проведе във връзка с решение на Министерския съвет от миналата година България да кандидатства за членство в Агенцията.

Министър Петкова запозна своите гости с дългогодишния опит на страната ни в областта на ядрената енергетика. „Повече от 45 години експлоатираме успешно АЕЦ „Козлодуй“ при спазване на най-високите международни стандарти за безопасност“, каза тя. Енергийният министър представи пред експертите от Агенцията за ядрена енергия възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната и хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Политиката за привличане на висококвалифицирани ядрени експерти и перспективите пред България да остане нетен износител на електроенергия също бяха сред темите на разговор. Министър Петкова запозна своите гости с практиката на АЕЦ „Козлодуй“ за привличане на кадри – предоставяне на стипендии и стажантски програми, подпомагане работата на професионалните гимназии и други.

Гостите изразиха високата си оценка за дългогодишния опит на страната в областта на ядрената енергетика.

В рамките на посещението си в София делегацията от АЯЕ се срещна и с представители на различни министерства и държавни структури, които работят в сферата на ядрената енергетика. На организирана в Министерството на енергетиката кръгла маса с представители на научната общност и неправителствени организации бяха представени възможностите за обучение по ядрена енергетика в страната. Как това обучение да бъде направено по-атрактивно за младите хора бе една от темите, обсъждани в рамките на кръглата маса. С оглед на реализацията на втора ядрена мощност в страната необходимостта от висококвалифицирани кадри ще се увеличи, единодушни са участниците в дискусията.

ядрена енергетика
енергийна сигурност
Агенцията за ядрена енергия
ОИСР
По статията работи:

3E news