НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Трябва да защитим националния интерес и този на инвеститора при прекратяването на договорите с US централите

fb
3E news
fb
19-02-2021 07:02:34
fb

Никой няма да тръгва едностранно да прекратява договорите. Европейската комисия (ЕК) има ясни правила, по които се развиват тези въпроси. По подобен начин бяха решени те в Полша и Унгария, така ще се развият и у нас. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV по повод критиките за едностранно скъсване на връзките американските инвеститори в двете въглищни мощности.

Припомняме, че преди няколко дни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски коментира темата за прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от двете „американски въглищни централи“ - „Ей и Ес Гълъбово“ и „КонтургГлобал Марица Изток 3“. Според него това ще доведе и до увеличение цената на тока и хаос на пазара. „Темата наистина е много важна, дискутирали сме я много пъти и затова бях изненадана от коментара на г-н Хиновски. Това, което той каза, не почива на никаква достоверна база и информация“, заяви Петкова. Важно е да бъде защитен интересът и на инвеститора, и нашият национален интерес“, уточни енергийният министър.

Тя припомни, че през юни 2014 г. бившата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране сезира ЕК за договорите с американските централи, за които се предоставя нерегламентирана държавна помощ. Процесът по въпроса продължава оттогава насам. „Въпросът ще бъде решен така, както предвиждат европейските правила“, каза ресорният министър, като увери, че се водят разговори и има икономически консултанти, които правят анализи и изчисления.

Петкова обясни и промените в Закона за енергетиката, с които се цели пълна либерализация на пазара на едро. По думите й това трябва да стане до 1 юли 2021 г. По отношение на темата за студения резерв, Петкова бе категорична, че той вече не съществува. Този способ за работа на централите бе премахнат след промени в Закона за енергетиката, съобразно европейските изисквания. „Това е такъв тип резерв, който се предоставя на централи, които не работят, но могат да бъдат активирани във всеки един момент“, припомни Петкова.

Във връзка с критиките, че България ще загуби 250 млн. евро, ако се откаже от АЕЦ „Белене“, Петкова отвърна, че разходите по този проект се равняват на 2,5 млрд. лв. Тя увери, че България разполага с най-съвременното и безопасно оборудване и че в момента се подготвя правна рамка как то може да бъде използвано за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

американски централи
договори
Теменужка Петкова
студен резерв
АЕЦ Белене
оборудване
АЕЦ Козлодуй
По статията работи:

3E news