Министър Петкова ще проведе среща с големите енергийни консуматори

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще проведе днес, 5 септември, среща с големите енергийни консуматори. Очаква се да бъдат представени анализите на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ относно въвеждането на входно-изходната тарифна система за ценообразуване на природния газ и влиянието й върху големите енергийни консуматори, съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

Ако новите тарифи за пренос на газ, обявени от „Булгартрансгаз“, не бъдат въведени, има опасност страната ни да влезе в наказателна процедура, обясни тогава пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че новите тарифи, обявени от оператора на газовата мрежа, са базирани на реални разходи и инвестиции, които „Булгартрансгаз“ е представил в своя анализ.

Министър Петкова тогава съобщи, че предстои среща с бизнеса, по време на която ще бъдат изслушани всички страни. Тя не изключи и възможността да бъде приложен тестов период от 6 месеца.

Припомняме, че по-рано големите енергийни консуматори (БФИЕК) заплашиха с протести заради новите тарифи, обявени по-рано от „Булгартрансгаз“. Бизнесът не е съгласен с предлагания от "Булгартрансгаз" начин за определяне на тарифите за пренос и достъп до газопреносната мрежа и прогнозира, че това ще доведе до драстично повишение на цените за достъп и пренос до газопреносната мрежа.

"Въвеждането на тези нови тарифи е ангажимент на България, то е съгласно европейските изисквания и, ако тези нови тарифи не бъдат въведени от първи октомври, то това би било проблем и, евентуално, възможност за стартиране на наказателна процедура срещу България, което ние не бива да допускаме", коментира министър Петкова. Тя добави обаче, ще бъде направен подробен анализ, който ще покаже дали има основание в съмненията, които излага българската индустрия."Защото за нас е изключително важно българският бизнес, българската индустрия да бъде конкурентоспособна и да няма някакви сътресения, за каквито да алармира", допълни енергийният министър.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари