Министър Петкова и председателят на "Газпром" Алексей Милер обсъдиха транзита на газ през България в контекста на Турски поток

През юни министър Петкова и шефът на Газпром Алексей Милер подписаха пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България по

В рамките на провелото се в руската столица Москва четвърто заседание на работна група „Енергетика“ към Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещана с председателя на ПАО "Газпром" Алексей Милер, съобщи пресцентърът на МЕ.

Обсъдено бе двустранното сътрудничество в областта на природния газ. Страните отбелязаха стабилното и дългосрочно партньорство в областта на доставките и преноса на природен газ, което продължава повече от 40 години. Изразено бе задоволство от сигурността на доставките от Руската Федерация, особено в условията на пиковото потребление през зимния сезон.

Руската и българската страни обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на доставките и транзита на природен газ.

На срещата са били обсъдени текущи въпроси и перспективите за двустранното сътрудничество. Особено внимание е било отделено на доставките на руски газ в България и неговия транзит през територията на страната в контекста на реализацията на проекта Турски поток, се казва в съобщение на Газпром, цитирано от ТАСС.

Проектът Турски поток предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това до турската граница със съседни страни. Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.  

По-рано българският премиер Бойко Борисов заяви, че България очаква транзитът на газ чрез Турски поток през нейната територия да достигне 10 милиарда куб. метра, отбелязва ТАСС.

Министър Петкова се срещна с председателя на "Газпром" Алексей Милер и в началото на юни т.г. Тогава двамата подписаха пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари