НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането на сделката за ЧЕЗ

fb
3E news
fb
14-03-2018 10:10:00
fb

Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането. Това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Коментарът й е по повод на вчерашното изявление на президента Румен Радев, че трябва да се даде яснота на въпроса каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и как тази сделка получи политическа подкрепа.

Радев насрочи и Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ за втората половина на април на тема енергийна сигурност именно във връзка с тревожни въпроси около сделката за активите на ЧЕЗ в България, за които до момента, по неговите думи, не е даден отговор от компетентните власти.

"Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого", коментира Петкова.

Според енергийния министър изкуствено се е създала ескалация на напрежението. Петкова обясни, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.

„За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.

„Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", допълни тя.

Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.

„Никога не съм предполагала, че животът ще ме постави в ситуацията да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се чувства виновна за това, че подадох оставка, а аз смятам, че това беше мой морален дълг. Не желая по никакъв начин името ми да бъде замесвано в подобни инсинуации”, допълни Теменужка Петкова.

Енергийният министър коментира и думите на ръководителя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, че премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната. „ Категорично искам да заявя, че правителството по никакъв начин не е пречело на ЧЕЗ да извършва своя бизнес. Ние не правим разлика между отделните компании, те работят на територията на България и трябва да спазват законодателството на България“, каза Петкова.

За идеята АЕЦ „Белене“ - да се развива като балкански проект, Петкова заяви, че това е много добро решение и може да се реализира на базата на пазарните принципи.
   

сделката за активите на ЧЕЗ в България
финансиране на сделката
президента Румен Радев
КСНС
енергийна сигурност
министър Теменужка Петкова
енергетика
пазар на електроенергия
цената на тока
По статията работи:

Галина Александрова