НАЧАЛО » българия

Министър Петкова отчете успешно финализиране на енергийните досиета, заложени в програмата на българското председателство

fb
3E news
fb
21-06-2018 09:53:00
fb

По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз Министерството на енергетиката успя да постигне споразумение със страните членки, Европейския парламент и Европейската комисия по всички документи, които бяха залегнали в програмата ни в областта на енергетиката. Основните законодателни предложения от пакета „Чиста енергия за всички европейци“ обхващат възобновяемите източници, енергийната ефективност, енергийния пазар и управлението на Европейския енергиен съюз. През изминалите шест месеца председателството работи усилено и напредъкът по досиетата е значим“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на Министество на енергетиката по време на участието си в панела „Европейски енергиен съюз“, част от Икономическия форум в Пловдив.

 

Амбициозният пакет „Чиста енергия за всички европейци“ включва законодателни предложения, насочени към запазване конкурентоспособността на Европа в прехода към декарбонизация. Успешно финализирани в рамките на българското председателство бяха директивата за енергийната ефективност, която предвижда индикативна цел за страните членки от 32.5% до 2030 г. и директивата за енергия от възобновяеми източници със заложен дял от 32% в крайното потребление.

Постигнахме общ подход и по регламента за управление на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори като се обединихме около необходимостта тя да е независима и да разполага с устойчива законодателна уредба. Приключихме работа и по ключовия регламент за управление на Енергийния съюз, който осигурява гъвкава и надеждна рамка за климатична и енергийна политика.

 

Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ е основа за превръщането на Европейския енергиен съюз в реалност“, подчерта министър Петкова. По думите й финализираните енергийни досиета от българското председателство са условие за гарантиране на пазарното развитие като основен двигател на енергийните политики на европейско равнище.

Енергийният министър запозна участниците в дискусията и с актуалното състояние на енергийната инфраструктура в региона на Западните Балкани.

 

Интегрирането на страните от региона преминава задължително през изграждането на липсващата инфраструктура. Работим активно с колегите т Сърбия по реализацията на интерконетора между двете страни. На 17-ти май в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе препотвърдена политическата воля за въвеждане на проекта в експлоатация през 2022 г. Продължава интензивната ни работа и по газовата връзка с Гърция, която е сред седемте приоритетни проекта за ЕС", каза Петкова.

 

По думите й България е дала приноса си към развитието на Енергийния съюз по време на първото председателство на Съвета на ЕС.

енергийни досиета
пакет Чиста енергия за всичик европейци
ВЕИ
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева