НАЧАЛО » българия

Министър Петкова в Талин: Интегрирането на Западните Балкани към Енергийния съюз ще е основен приоритет на българското председателство на ЕС

Изискванията в референтния документ за нови стойности за емисионни нива изправят енергийния сектор пред сериозно изпитание, тъй като големите горивни инсталации произвеждат значително количество от електроенергията, е общата позиция на България и Полша

fb
3E news
fb
20-09-2017 11:12:00
fb

По време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани. Това заяви българският енергиен министър Теменужка Петкова, която участва в провелото се в Талин, Естония неформално заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз. Основна тема на срещата бе развитието на електроенергийната система на ЕС, укрепването й чрез засилване на връзките между мрежите на страните, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„България подкрепя усилията за постигане на прогрес по преструктурирането на европейската електроенергийна система и завършването на единния вътрешен енергиен пазар в ЕС, който да функционира в полза на потребителите“, подчерта Петкова.

В рамките на неформалното заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз министър Петкова проведе срещи с делегациите на Германия, Австрия и Полша. Пред колегите си тя представи приоритетите за предстоящото българско председателство в сферата на енергетиката.

„Ще насочим усилията си за постигане на напредък по „енергийния пакет“, приемане на досиетата, свързани с енергийната ефективност и енергийните показатели на сградите. Подкрепяме стремежа на Европейската комисия за намаляване на административната тежест при управлението на Енергийния съюз. Споделяме виждането, че съюзът следва да отразява спецификите на отделните държави-членки и да се базира на равнопоставеност“, каза Теменужка Петкова. По думите й по време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани.

Министър Петкова и зам.-министъра на енергетиката на Полша Михак Куртика обсъдиха предизвикателството пред двете страни, свързано с приетия от ЕК референтен документ за нови стойности за емисионни нива на вредни вещества в атмосферата. България и Полша се обединиха около това, че новите изисквания изправят енергийния сектор пред сериозно изпитание, тъй като големите горивни инсталации произвеждат значително количество от електроенергията.

Петкова се срещна и с Клод Турме, докладчик по Регламента за управление на Енергийния съюз. Според Турме страните от Югоизточна Европа следва да акцентират върху постигнатия си напредък по прилагане на мерки за енергийна ефективност.

енергиен съюз
ЕК
интегриране на на Западните Балкани към Енергийния съюз
енергийни министри на ЕС
Теменужка Петкова
Българското председателство на ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева