Министър Петкова внесе предложение в правителството за изграждането на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип

Нямо нищо спонтанно. Търсим най-доброто решение за бъдещи ползи, отбеляза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Министър Петкова е внесла предложение за осъществяване на проекта за АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. Това съобщи самата тя пред журналисти днес в Министерски съвет. Петкова посочи, че до края на годината ще бъде подготвена нормативно такава процедура, за да се види доколко е реален инвеститорският интерес.

Внесеното в МС предложение предвижда реализация на АЕЦ „Белене” от стратегически инвеститор чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество, заяви Петкова. Според нея дори и да се намери частен инвеститор това означава, че ядреният риск за държавата остава. Вероятността проектът да бъде изцяло на частен инвеститор е много малко вероятна, каза Петкова. Разгледана е и възможността НЕК да участва в проекта.

Всичко, което имаме на площадката в Белене дава сериозни предимства, пред който и да е друг проект, категорична е енергийният министър. Разгледан е и вариантът, при който един от реакторите може да бъде изграден на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. От технологична гледна точка, това е напълно възможен вариант, но години ще са необходими за нужната документация и стандартизация, обясни тя.

Министър Петкова съобщи за още един вариант, който е разгледан от правителството, а именно за изграждане на АЕЦ „Белене” по модела на унгарската „Пакш”. Предимството на този вариант е, че централата сама ще изплаща кредита без да бъдат ангажирани държавата и други държавни структури. Негатив тук е, че държавата трябва да застане като гарант, заяви Петкова. Петкова още веднъж повтори, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие и пак каза, че ще се търси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция.

Петкова уточни, че до края на годината ще бъде ще бъде подготвена нормативно такава процедура, за да се види доколко е реален инвеститорският интерес, който се заявява в рамките на последната година. Министърът отчете, че това е един то най-положителните варианти.

„Анализирани бяха няколко варианта, свързани с възможността за рационално използване на оборудването на АЕЦ „Белене“. Първият е за неизползването му, но това означава загуба за всички разходи, които са направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е най-негативният вариант.

Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но той е почти невъзможен.

По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект с първоначална стойност от 20 млн. лв.

Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко той е удачен за българската държава“, каза още министър Петкова и уточни, че е бил разгледан и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но той е рискован.

Междувременно вицепремиерът Томислав Донев от своя страна коментира, че проектът АЕЦ „Белене“ или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да се осъществи. Той обеща ясна и прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор.  

„В днешното решение за АЕЦ „Белене“ няма нищо спонтанно“, каза той.

„Още от момента, когато имаше решение на арбитража, още от доставката на произведеното оборудване за всички е ясно, че трябва да бъде намерено най-доброто от икономическа гледна точка този актив да бъде оползотворен. Решението е абсолютно изрядно от техническа гледна точка и ако получим мандат от Народното събрание, ще тестваме пазара и ще видим как той реагира на една такава възможност. Ако се появят конкуренти, това означава, че ще можем да избираме най-доброто решение. Държавата би могла да бъде съдружник с някакъв дял, с който се надявам, че ще може да контролира дейността, за да се гарантира сигурността на гражданите“, каза още Дончев.

Той уточни, че е нелепо това решение да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции – изток или запад.

„Ние търсим най-доброто решение, с което да търсим бъдещи ползи. Няма никакви политически нюанси – нито вътрешни, нито външни. Решението не е насочено към нито един сектор от българската енергетика – не е нито срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Проектът или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран. По този начин считаме, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде достатъчно атрактивна, за да бъде изкупувана на свободния пазар, не само на българския“, каза вицепремиерът.

Очакването е, че при добро стечение на обстоятелствата, раздвижване на площадката на АЕЦ „Белене“ може да има по-следващата 2020 г.
При липса на интерес от пазара има два варианта –  продажба на оборудването, което няма как да стане при изгодни условия, или инсталиране на един от реакторите на площадката на „Козлодуй“. Както уточни Дончев „всичките подварианти на това ще бъдат разгледани само ако въпреки огромното ни желание пазарът не реагира“. Дончев напомни, че няма как да се  прогнозира какъв ще е интересът

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари